Google spreman medijima plaćati za objavu sadržaja

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Američki internetski div Google objavio je da je spreman s medijskim kućama sklopiti ugovore kojima bi im se prvi puta obavezao isplaćivati naknadu za objavu informativnih sadržaja.

Google se već godinama pokušava obraniti od zahteva medijskih kompanija širom sveta da im finansijski nadoknadi korištenje sadržaja. Posebno su glasni u kritikama bili evropski mediji.

Američki div danas je konačno popustio i poručio da je spreman posegnuti u džep.

“Objavljujemo program kupovine licenci na temelju kojeg ćemo izdavačima plaćati kvalitetni sadržaj za potrebe novog 'informativnog iskustva', u planu u drugoj polovini godine", objavio je na blogu Googleov potpredsednik za vesti Brad Bender.

'Informativno iskustvo' novi je Googleov proizvod koji će biti lansiran na Google Newsu i Google Discoveru.

U prvoj fazi Google će potpisati ugovore s nemačkim Der Spiegelom, Die Zeitom, Frankfurter Allgemeine Zeitungom i Rheinische Postom, australskom Schwartz Medijom, The Conversationom i Solstice Medijom i brazilskim Diarios Associadosom i A Gazetom.

U sledećoj fazi bit će potpisani ugovori i s medijima drugih zemalja.

Bender u objavi ne objašnjava kako će sadržaj predstavljati korisnicima, niti koliki prihod u Googleu očekuju.

„Živahna industrija vesti je važna, možda i važnija nego do sada, jer ljudi traže pouzdane informacije u vrijeme pandemije i sve veće zabrinutosti zbog rasne nepravde širom svijeta“, zaključio je čelnik Googlea.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti