General Motors manipulisao podacima vozača

Komentari: 0
Fotografija od: Flickr / Michael Kumm

General Motors je neko vreme prodavao trećim stranama podatke o vožnji vlasnika automobila te kompanije.

Kako piše Revija HAK, kupci odobrenje za tako nešto nikada nisu potpisali, a neki su to otkrili tek pre nekoliko meseci.

Sada General Motors priznaje da je preduzeo korake za rešavanje ovog problema.

Problem je što gotovo nikada ne znamo koje podatke skuplja naš automobil i, pre svega, šta se onda sa tim podacima radi.

Pre nekoliko meseci pojavio se slučaj General Motorsa i njegove usluge OnStar Smart Driver kojom navodno prikupljene podatke o vožnji automobil koristi za pružanje saveta vozaču s ciljem poboljšanja vozačkih navika i povećanja učinka.

Međutim, informatičar iz Sijetla (SAD), otkrio je da podatke o vozačkim navikama koje je prikupio njegov Chevrolet Bolt matična fabrika, General Motors, koristi za zaradu.

Američki div prodao ih je brokeru podataka koji je potom zaradio od prodaje tih podataka osiguravajućim društvima.

Vlasnik Chevrolet Bolta o svemu tome nije imao pojma, a otkrio je to kada je tražio ponudu od nekoliko osiguravatelja, a jedan od njih objasnio je da mu je polisa, iako nije imao nezgode, poskupela zbog izveštaja LexisNexisa, tj. brokera podataka koji je kupio informacije od General Motorsa.

New York Times objavio je ovaj slučaj i kao rezultat počeli su da se otkrivaju mnogi drugi slični slučajevi koje sada znamo.

Što je najupečatljivije, ni jedan od ovih vozača nije bio pretplaćen na OnStar i nije ni čuo za uslugu Smart Driver.

Tu je i slučaj vlasnika Cadillaca CTS-V iz 2019. koji živi na Floridi i nekoliko je puta odveo svoj automobil na trkaću stazu.

Zatim je njegova premija osiguranja porasla je za više od 5.000 USD godišnje. Tokom prošlog mjeseca, 10 saveznih tužbi je podneseno protiv General Motorsa zbog ovog problema.

U svima njima vozači širom SAD-a kažu da se nisu svesno upisali u program Smart Driver i da su nedavno saznali da je General Motors dostavio njihove podatke o vožnji LexisNexisu.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti