Frilenseri pozvali Vladu Srbije da započne izradu zakona o fleksibilnim oblicima rada

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Udruženje radnika na internetu (frilenseri) pozvalo je Vladu Srbije da formira radnu grupu i započne izradu Zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da reguliše njihove poreske obaveze, kako je dogovoreno pre nekoliko meseci.

Predsednik Udruženja Miran Pogačar rekao je za Betu da do sada nisu dobili poziv za učešće u radnoj grupi, ali da frilenseri nisu dobili ni poreska rešenja za prethodnih pet godina kako bi platili te dažbine, a na osnovu prelaznog rešenja koje važi do kraja ove godine.

- Tokom više protesta u prvoj polovini ove godine, dogovorili smo se sa predstavnicima Vlade Srbije da se porez na prihode frilensera umanji, jer nisu pristali da se otpiše kako smo tražili i da se formira radna grupa u kojoj ćemo učestvovati i koja bi trebalo da pripremi Nacrt Zakona o fleksibilnim oblicima rada, ali do sada nismo dobili poziv", rekao je Pogačar.

Frilenseri su se sa predstavnicima Ministarstva finansija dogovorili da neoporezivi mesečni prihod iznosi 18.300 dinara, a da se na ostatak zaračunaju porezi i doprinosi od ukupno 56 odsto.

Frilenseri su tražili otpis svih dažbina za proteklih pet godina, od 2015. godina, ali je Vlada Srbije pristala samo da umanji taj namet koji je bio znatno viši.

Udruženje je poziv uputilo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom i ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti