EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay.com

Evropska komisija staje uz grupu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vođstvom Nemačke, odupirući se zahtevima da se potrošnja finansira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno zahtevaju dodela stotina milijardi evra najsiromašnijim zemljama Evropske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana izvora iz Komisije.
Zapravo, to signalizira kraj ere besplatnog novca, kada je veliki fond za oporavak nakon pandemije sačinjavao zajednički dug, a ne nacionalni doprinosa, i kada su sredstva EU-a za puteve, bolnice, projekte obnovljive energije... uglavnom zemlje istočne i južne Europe, a da one nisu morale učiniti ništa zauzvrat. Komisija, zadužena za upravljanje sedmogodišnjim proračunom EU-a, kojeg većinom finansiraju njezine članice, počinje razmišljati o verziji idućeg proračuna, od 2028. godine.

U leto 2025. Komisija će izaći sa službenim predlogom kojeg će vlade morati jednoglasno odobriti prije kraja 2027. Dodatna komplikacija je to što je od početka poslednjeg sedmogodišnjeg ciklusa EU stvorio svoj hitni fond za oporavak nakon pandemije od 723 milijarde evra, koji se prvi put u istoriji bloka temeljio na objedinjavanju zaduživanja u ime 27 nacija, a ne iz pojedinačnih nacionalnih doprinosa.

Izvor: Seebiz.eu

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti