EU planira da ojača industriju dronovima, komunikacijama i svemirskim saobraćajem

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Evropska komisija najavila je da će težiti jačanju konkurentnosti ekonomije intenzivnom vojno-civilnom saradnjom u oblasti bespilotne tehnologije i komunikacija i svemirskog transporta.

Cilj Akcionog plana za bližu integraciju civilnog, vojnog i vazduhoplovnog sektora je korišćenje istraživanja i inovacija za poslovne projekte i druge oblasti.

EU prvi put ima na raspolaganju novac za podsticanje inovacija u tehnologijama koje koriste vojni, svemirski i civilni sektor, uključujući procesore, kibernetiku, kvantne računare i veštačku inteligenciju, rekao je Brisel.

„U Evropskom fondu za odbranu imamo snažne potencijale za sinergije između inovacija u svemiru, odbrane i civilnih istraživanja i inovacija“, objašnjava evropska komesarka za digitalna pitanja Margrethe Vestager.

„To nam treba za čitav niz ključnih tehnologija“, dodaje Vestager.

Brisel najavljuje projekte u oblastima dronova, svemirskih komunikacija i svemirskog saobraćaja.

Dron projekti bi trebali ojačati konkurentnost industrije EU u području sa jakom odbrambenom dimenzijom, dok će svemirske komunikacije pružiti fleksibilne i brze veze u Evropi zasnovane na kvantnoj enkripciji, objašnjavaju oni.

Upravljanje svemirskim saobraćajem, s druge strane, potrebno je kako bi se izbegli sudari koji su rezultat nagomilavanja satelita i svemirskog otpada, istovremeno obezbeđujući Uniji autonomni pristup svemiru, rekao je Brisel.

„Plan je da se inovacijama vremenom sistematski i promišljeno daju višestruke svrhe. I da se omogući korišćenje ogromnog inovacionog potencijala istraživača i novoosnovanih preduzeća “, ističe Vestager.

Prema rečima komesara EU za industriju Thierrija Bretona, projekti će pomoći Uniji da stane na noge, umesto da se oslanja na druge zemlje.

„To će smanjiti našu zavisnost od ključnih tehnologija i ojačati industrijsko vođstvo koje treba da se oporavimo od krize (pandemija koronavirusa)“, rekao je Breton.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti