ECOMONDO I KEY ENERGY PREDSTAVLJAJU MEĐUNARODNU VELIKU POSLOVNU PLATFORMU ZELENE EKONOMIJE

Komentari: 0

Izložbe posvećene kružnoj ekonomiji i obnovljivim energijama su evropska referentna tačka za preduzeća i institucije u tranziciji jedine ekonomije koja nudi perspektive razvoja.

Početak novembra u gradu Riminiju u Italiji, i ove godine bio je rezervisan za ECOMONDO I KEY ENERGY - međunarodnu veliku poslovnu platformu zelene ekonomije.

Naša redakcija kao i prošle godine, imala je priliku da učestvuje na ovoj značajnoj evropskoj platformi koju je organizovala italijanska izložbena grupa posvećena zelenoj ekonomiji i obnovljivim izvorima energije, gde smo za četiri dana trajanja manifestacije posetili mnogobrojne izložbe i radionice, a gde su ključni akteri bili preduzeća, tržište i institucije.

Svet stvarno predstavljaju velike kompanije, konzorcijumi i start-up kompanije. Organizacije koje su već utabale dobar put onima koji su usvojili zeleni otisak za svoje poslovne modele.

U izložbenim halama ključni igrači bili su tehnološki i industrijski primeri nove paradigme ekonomije, koji se takođe nalaze u sektoru održivih gradova, te su okupili odlične proizvode i usluge dostupne za pametne gradove.

Izložbe kompanije Ecomondo i Key Energy završene su u Rimini Ekspo Centru sa značajnim povećanjem broja profesionalnih posetilaca od 4%.

Kupci pažljivo razmatraju ponude kompanija koje su prvi put u potpunosti popunile kompletan sajamski centar od 129 000 m2 izložbenog prostora.

Postojao je i pozitivan rezultat što se tiče međunarodnih posetilaca, koji su činili 10% od ukupnog broja. Na događaju su bili trgovinski i industrijski predstavnici iz 115 zemalja: 70% iz Evrope i 9% iz mediteranskog basena, uz veoma značajno učešće izlagača iz Kine i Ruske Federacije.

Bilo je velikog interesovanja i od strane međunarodnih i domaćih medija: na kraju četvrtog dana sajma, ostvareno je oko 170 miliona kontakata.

Prikazano je veliko interesovanje za industrijske i naučne sadržaje i prezentaciju najnaprednijih evropskih programa o ciklusu otpada, bioekonomije i obnovljivih izvora energije, kao i različitih fokusa definisanih za 2018. godinu: Evropska strategija o plastičnoj industriji, upravljanje i eksploatacija vodnih resursa, sanacija tla, nadogradnja lokacija i luka, prevencija i upravljanje hidrogeološkim rizicima, tretman i prečišćavanje unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha, praćenje emisija gasova, energetska efikasnost itd.

Ecomondo i Key Energy su još jedan strateški nivo za objavljivanje pregleda proizvoda u ime velikih međunarodnih brendova i za uspostavljanje saradnje između industrijskih grupa u cilju bržeg iskorišćenja poslovnih mogućnosti programa koje finansiraju evropske organizacije.

Održani su brojni globalni međunarodni događaji: prvi put u Italiji, Ecomondo je bio domaćin evropskog samita o fosforu, na kojem su koncentrisani projekti i investicije u cilju oporavka od mulja prečišćavanja; preko EASME (Izveštajna agencija za mala i srednja preduzeća); Evropska unija je predstavila 38 projekata koji su finansirani od četiri različita programa Zajednice; velika pažnja je bila usredsređena na poslovne prilike u regionima na Bliskom istoku, severnoj Africi i podsaharskoj Africi; postojao je određeni krupni plan o perspektivama investiranja u Maroku - koji je odlučio da se koncentriše na postrojenja za proizvodnju obnovljivih izvora energije; istaknuta je i tema razvoja zelenih poslova u Kanadi.

Tokom četiri dana italijanski ministar za životnu sredinu Serđo Kosta i brojni članovi Vlade Italije bili su sagovornici industrijskog sistema i naučne zajednice i dobili su jednoglasni zahtev da daju prioritet na dnevni red institucija za nacionalni plan za kružnu ekonomiju, zasnovanu na javno-privatnim partnerstvima.

Italijanska izložbena grupa takođe je pokazala čvrstinu italijanskog sistema, što potvrđuju brojke iz Conai izveštaja (67,5% ambalažnog otpada je poslato da se reciklira 2017. godine) i indeks cirkularne ekonomije, čime se Italija pozicionira na drugom mestu u evropskom rangiranju nakon Holandije .

U prva dva dana održavanja sajma, centralne države zelene ekonomije stavile su akcenat na izglede za zelene investicije, naglasivši da bi 7-8 milijardi evra godišnje javne investicije u narednih 5 godina dovelo do 21,4 milijardi privatnih investicija i 440.000 novih radnih mesta godišnje.

Rezervišite svoje učešće kao učesnici ili posetioci – jer sledeća manifestacija Ecomondo i Key Energy održaće se u Rimini Ekspo centru od 5. do 8. novembra 2019.

Kontakti za Srbiju:
MŽ Consulting & Sajmovi
Tel .: +386 (0) 1 750 94 90
info@mz-consulting.org 




0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti