Dugo najavljivana izmena sistema fiskalizacije u Srbiji donosi značajne novine

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Dugo najavljivana izmena sistema fiskalizacije u Srbiji, donosi značajne novine koje pre svega treba da obezbede što bolju kontrolu i smanjenje sive ekonomije, kaže za eKapiju Aleksandar Vasić, član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije i podseća da je sistem fiskalizacije u našoj zemlji prisutan 15 godina.

Predlog novog Zakona o fiskalizaciji je trenutno na javnoj raspravi, a Ministarstvo finansija je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovalo i online javnu raspravu u kojoj je učestvovao značajan broj zainteresovanih privrednika i stručnjaka.

- Brz napredak tehnologije, omogućava da se i u ovu oblast uvedu nova tehnološka rešenja, pa će svaki fiskalni računi u momentu izdavanja, u realnom vremenu putem interneta, biti dostavljan Poreskoj upravi. Sa druge strane kupci će u svakom momentu moći da provere verodostojnost računa koji im je izdat - ističe Vasić.

Novi sistem fiskalizacije doneće, kako objašnjava, značajna olakšanja privredi, pre svega kroz administrativno rasterećenje, ali i smanjene troškova poslovanja.

- Naime, nakon uvođenja novog sistema, sam postupak fiskalizacije biće značajno brži i jednostavniji, a najvažnija prednost je da praktično neće biti potrebe ni za jednim dodatnom pisanim i štampanim dokumentom. Sadašnje obaveze da se štampaju i čuvaju izveštaji fiskalnih kasa, evidencije i kopije traka odlaze u prošlost. Direktne uštede su velike, a indirektne koje se odnose na uštedu vremena i eliminisanje mogućnosti nenamernog kršenja propisa su ogromne - smatra Vasić.

U toku javne rasprave proizvođači fiskalnih uređaja izneli su neke od dilema u pogledu bezbednosti podataka, ali su, kako ističe naš sagovornik od Poreske uprave dobili uveravanja da će sistem biti potpuno bezbedan i funkcionalan.

- Firme će imati mogućnost da preko posebnog potrala za fiskalizaciju u svakom momentu izvrše uvid u podatke koje su dostavili Poreskoj upravi, što bi trebalo da im olakša rad i obezbedi sigurnost u slučaju eventualnih kontrola - kaže.

Cena prelaska na novi sistem fiskalizacije

Prelazak na nov sistem fiskalizacije svakako će imati svoju cenu, jer prilagođavanje sadašnjih ili nabavka novih uređaja i softvera košta.

- Država će za uvođenje ovog sistema obezbediti oko 8 milijardi dinara, pa su očekivanja privrede da deo tih sredstva bude usmeren i na mere rasterećenja privrede bar dela troškova - navodi Vasić.

Podsetimo, i ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država na sebe preuzeti teret uvođenja novih kasa.

- Država će najveći deo tereta uvođenja tih kasa preuzeti na sebe, neće biti opterećenja za privrednike. To će izaći oko 3,5 do 4 milijarde dinara i veujemo da će to ulaganje da se isplati - poručio ranije je Mali.

Očekuje se da novi sistem fiskalizacije bude u punoj primeni od 1. januara 2022. godine.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti