Domaća inovacija u borbi protiv pandemije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kao odgovor na globalnu zdravstvenu krizu i izazove u poslovanju, beogradska kompanija Propokan PRO, razvila je novi proizvod, sterilizacioni kanal - HVAC UVC, koji sprečava širenja virusa Kovid -19 u klimatizacionim i ventilacionim sistemima.

Ova inovacija je u potpunosti rešenje domaćih stručnjaka, namenjena suzbijanju i ublažavanju posledica pandemije.Kako ističu u kompaniji, uz podršku Privredne komore Srbije povezali su se sa investicionim fondovima koji su pomogli u razvoju novog proizvoda.

„Preporuke stručnjaka, da se zbog mogućnosti širenja virusa Covid 19 vazduhom, isključe sistemi klimatizacije u tržnim centrima, poslovnim prostorijama i drugim zatvorenim prostorima, bio nam je signal da razvijamo proizvod koji bi odgovorio novim potrebama tržišta“, objašnjava Milan Zrnić iz Propokan Pro kompanije.

HVAC UVC- sterilizacioni kanal je rešenje koje se već primenjuje u nekim zdravstvenim objektima, a koristi princip UVC zračenja, uništavajući DNK virusa i bakterija. Tehnologija primenjena u oblasti izrade klimatizacionih i ventilacionih kanala bazira se na sistemu koji se već pola veka efikasno primenjuje u bolnicama za sterilizaciju hirurških sala i instrumenata. Rešenje ima široku primenu u kliničkim centrima, poslovnim i stambenim objektima, hotelima, sportskim salama, tržnim centrima i svim drugim objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom.

Ova tehnologija uskoro će biti plasirana i na tržišta EU, gde je takođe veliko interesovanje za srpskom inovacijom. „Pregovaramo sa više inostranih firmi, koji će našu tehnologiju primeniti i plasirati na tržištima EU i zemljama u okruženju.

Uvereni smo da naša tehnologija ima prednost u odnosu na konkurenciju, kako zbog kvaliteta projektovanog sistema i ekonomski prihvatljivog proizvoda za sve vrste objekata, tako i zbog prednosti poslovanja u Srbiji u odnosu na inostrana tržišta“, kaže Zrnić.

Za uspeh i trajanje firme Propokan Pro, pored kontinuiranog inoviranja proizvoda, praćenja trendova i poštovanja standarda struke, zaslužni su pre svega zaposleni u ovoj kompaniji, vrsni profesionalci iz oblasti prava, ekonomije i mašinstva, višestruko međunarodno nagrađivani i sa iskustvom u radu u najvećim svetskim multinacionalnim kompanijama.

O tome svedoči veliki broj nagrada među kojima je i priznanje Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj u okviru akcije „ Budi i ti heroj“. „Dugoročno, cilj nam je da se uspešno pozicioniramo na domaćem tržištu i u regionu, dok smo u inostranstvu usmereni na pronalaženje strateških partnera, prvenstveno na tržištima EU i Rusije.“, zaključuje Zrnić.

Važnost onlajn skupova PKS

U kompaniji ističu da im je od velike pomoći bilo učešće na onlajn događajima u organizaciji PKS, sajmu 'Messe, Hanover' i 'Care & Industry together against CORONA', kao i poslovno povezivanje putem EEN mreže preduzetnika.

Učešće na Takmičenju za NTI

Posebno su ponosni na učešće na prošlogodišnjem Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, gde su, predstavili inovativni proizvod Propokan sistem protivpožarne zaštite ventilacionih i dimovodnih kanala i osvojili 5. mesto u finalu, u kategoriji građevinskih materijala.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti