DIGITALIZACIJA U GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI – PLANRADAR APLIKACIJA

Komentari: 0

Prva asocijacija na građevinski projekat svima koji su u njega uključeni sigurno su, između ostalog, i hrpe papira, nacrta, mejlova ili poruka koje sve treba objediniti i realizovati pre finalizacije izgradnje, kako bi bile usklađene želje i nacrti investitora, ali i bezbednosni i regulatorni zahtevi, predaja izveštaja i provera svih detalja.

U trenutku kada građevinska industrija predvodi oporavak svetske, pa i srpske privrede, postavlja se pitanje šta se može učiniti da svakodnevni poslovi na gradilištima ili na poslovima održavanja nekretnina postanu jednostavniji, brži i efikasniji.

Za razliku od drugih industrija u kojima je digitalizacija već značajno uzela maha, građevinska donekle kaska u ovom pogledu.

Bilo da su u pitanju strah od promene, bojazan od potrebe za velikim investicijama, strah od moguće komplikovanih procedura, ništa od ovoga više nije opravdanje za izbegavanje upotrebe digitalnih alata u industriji nekretnina ili niskogradnji.

Ideja za aplikaciju PlanRadar nastala je kada je jedan od osnivača kompanije, Domagoj Dolinšek, tokom upravljanja poslovima nadzora na izgradnji velikog trgovačkog centra u blizini Zagreba razmišljao na koji način bi se poslovi koordinacije, komunikacije i izveštavanja na gradilištu mogli pojednostaviti i na taj način olakšati poslovanje.

Tako je, kao start-up ideja, PlanRadar nastao 2013. godine, a do danas predstavlja jednu od najefikasnijih platformi za upravljanje gradilištima i projektima održavanja nekretnina.

EFIKASNIJE POSLOVANJE, ALI I VIŠE SLOBODNOG VREMENA

“Uz pomoć PlanRadar aplikacije svi učesnici u gradnji imaju mogućnost da ostvare značajne uštede u vremenu, materijalima i novcu, a dodatna fleksibilnost može rezultovati i u boljoj usklađenosti privatnog i poslovnog života, što je danas posebno važno za sve profesionalce koji su često preopterećeni poslovnim zahtevima i projektima” – navodi Bojan Petković, regionalni direktor PlanRadara za Jugoistočnu Evropu.

Upravljanje građevinskim projektima kroz PlanRadar aplikaciju omogućeno je integracijom više funkcionalnosti. Uz pomoć PlanRadara moguće je hronološki ili u realnom vremenu dokumentovati, komunicirati i pratiti sva dešavanja na gradilištu, uočavati probleme ili prilike i obavljati analizu projekata kroz prilagođene izveštaje.

Takođe, aplikacija omogućava povezivanje planova ili BIM modela sa stvarnom dinamikom gradnje, kao i upravljanje dokumentacijom i njenu organizaciju i distribuciju sa jednog mesta.

Sva dokumentacija se uz pomoć aplikacije čuva u oblaku (cloud), uz maksimalno poštovanje bezbednosnih i standarda zaštite privatnosti.

Aplikacija je dostupna na iOS, Android i Windows platformama kao i u svim internet pretraživačima, a anketa među korisnicima pokazala je da 88% njih smatra da je primena aplikacije bila jednostavna – intuitivna platforma omogućava usvajanje i usklađivanje sa postojećim procesom rada za samo nekoliko minuta.

Takođe, troškovi korišćenja aplikacije proporcionalni su stepenu aktivnosti, tako da nema potrebe za plaćanjem velikih fiksnih cena održavanja ili inicijalne nabavke softvera. Jedno od najnovijih unapređenja omogućava povezivanje aplikacija trećih strana kroz javni API, kako bi na taj način svi imali mogućnost da povežu alate koje već koriste sa PlanRadar funkcionalnostima.

Uz pomoć PlanRadar aplikacije svi korisnici koji imaju pristup mogu postavljati odgovarajuće opise, fotografije, video ili glasovne zapise, i podeliti sa ostalim učesnicima na projektu na jednom mestu.

Samo neki od primera konkretne upotrebe PlanRadar aplikacije na građevinskim i projektima održavanja nekretnina uključuju građevinski dnevnik, listu nedostataka, izradu dokumentacije za predaju projekata, upravljanje reklamacijama, proveru bezbednosnih lista i inspekcija, itd.

“Zadovoljstvo nam je da vidimo da nam se korisnici vraćaju – čak 95% onih koji su probali aplikaciju PlanRadar izjavljuje da planira da je koristi i na narednim projektima na kojima budu angažovani.

To je i logično, s obzirom na to da prema istraživanjima PlanRadar na gradilištima obezbeđuje uštedu i preko 7 sati nedeljno po korisniku“ – dodaje Petković.

PELJEŠKI MOST – PLANRADAR U PRAKSI

PlanRadar aplikacija danas ima preko 100.000 korisnika u više od 60 zemalja širom sveta. Na listi klijenata PlanRadara nalaze se najpoznatije globalne građevinske kompanije i kompanije koje posluju u oblasti nekretnina, kao što su Strabag, Porr, CBRE, Siemens, Vinci, Rewe ili Cushman & Wakefield, dok njihove reference na domaćem tržištu uključuju klijente kao što su Delta Real Estate, Mašinoprojekt Kopring, Eurobravo, itd.

Jedan od najatraktivnijih i najzahtevnijih projekata u regionu – izgradnja Pelješkog mosta takođe je podrazumevao upotrebu PlanRadar aplikacije.

Kao najveće prednosti PlanRadar aplikacije izvođači koji su je koristili na ovom projektu ističu bržu komunikaciju, trenutnu razmenu informacija i ubrzanu pretragu nedostataka kroz bazu podataka koja se nalazi u samoj aplikaciji.

Greške u montaži, oštećenja u konstrukciji ili pojava pukotina prilikom gradnje tunela ili drugi problemi se uz pomoć PlanRadara beleže i distribuiraju elektronskim putem, uz precizan opis problema, njegovo jednostavno lociranje, dokumentaciju uz pomoć fotografije, i praćenje procesa rešavanja problema pomoću odgovarajućih obrazaca, čime se izbegavaju kašnjenja, obezbeđuje poštovanje rokova i odgovarajuće uštede.

PREPOZNATI I OD STRANE INVESTITORA NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA

Kao kompanija koja je počela kao start-up PlanRadar je brzo prešao put od male kompanije do kompanije koja se ubrzano širi. Pored dobrog proizvoda, vrhunske usluge za klijente i redovna unapređenja kao jedan od uzroka dobrim poslovnim rezultatima navode i globalno širenje, ali i lokalni fokus, tako da je aplikacija dostupna na 19 jezika, uključujući i srpski.

Danas ova kompanija ima oko 200 zaposlenih u 10 kancelarija širom sveta, a u poslednjih 18 meseci zabeležili su rast prihoda od preko 250% i povećanje broja korisnika za više od 100%.

Ovo je bio rezultat Serije A finansiranja, obavljene u martu 2020. godine, a nedavno su najavili i sledeću, Seriju B finansiranja koja će kompaniji doneti dodatnu investiciju od 69 miliona dolara za dalje unapređenje poslovanja.

Kako najavljuju iz kompanije, ova investicija biće iskorišćena za planirano udvostručavanje broja zaposlenih i dalje globalno proširivanje poslovanja, kroz otvaranje kancelarija u SAD, Dubaiju, Jugoistočnoj Aziji, Australiji i Južnoj Americi, kao i za dalja unapređenja istraživanja i razvoja, kako bi kroz kreiranje tehnološkog haba i dalje inovacije proizvoda kreirali tehnologije koje će i u budućnosti definisati digitalizaciju u sektoru građevinarstva.

PlanRadar d.o.o.
Savska cesta 32
10000 Zagreb
+385 177 76 144
info@planradar.com
www.planradar.com


 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti