DENIoT - podizanje Industrije 4.0 na novi nivo

Komentari: 0

U uzbudljivom projektu nazvanom ,,DENIoT'', DENSO Robotics, koristeći Microsoft Azure cloud platformu, zajedno sa partnerima DeROBÓTICA, ENCAMINA i ENTRESISTEMAS, demonstrira kako cloud usluge značajno optimizuju performanse robotskog kontrolera za procese automatizacije.

Predvodeći put ka novom nivou primena u Industriji 4.0/IoT, DENSO Robotics i partneri su nedavno prikazali kako industrijska automatizacija u ,,pametnim fabrikama'' može da se učini efikasnijom, bezbednijom i pouzdanijom sa već dostupnim softverom i tehnologijama.

U fokusu demonstracije, kao deo ,,DENIoT'' projekta u DENSO Robotics-u, bili su DENSO Robotics VS060 i Microsoft cloud platforma Azure. Azure je kolekcija integrisanih cloud usluga, od kojih su neke namenjene za analitiku, obradu podataka, baze podataka, mobilne telefone, umrežavanje i internet. Demonstracija je bila održana na prestižnoj Microsoft.Net konferenciji u Madridu u Španiji.

Partneri u ,,DENIoT'' projektu i demostraciji su DeROBÓTICA, Iberijska organizacija prodavaca za DENSO Robotcs, ENCAMINA, španska konsultantska firma specijalizovana za Microsoft proizvode, uključujući i Azure, i ENTRESISTEMAS, sistem integrator specijalizovan za industrijsku automatizaciju. Za potrebe demonstracije, DENSO Robotics je obezbedio robota i kontroler, ENCAMINA je upravljala komunikacijom između robota, clouda i raznih uređaja, dok je ENTRESISTEMAS programirao kretanje robota.

Cilj dobro prihvaćene demonstracije je bio da pokaže da performanse robota mogu značajno da se optimizuju korišćenjem prednosti cloud platforme poput Azure. Platforma je bila povezana na kontroler DENSO robota kako bi prikupljala i tumačila podatke pomoću big data analitike i drugih tehnika. Ovi podaci su pretvarani u izvršne informacije. U konkretnoj demonstraciji, VS060 je bio programiran da izvodi do 9 različitih kretanja, pretežno tipa pick & place.

,,Naš cilj je da pokažemo da možemo da optimizujemo performanse robota, koristeći postojeće tehnologije i procese. Praćenjem i analizom podataka sa robota, ne samo da možemo da imamo interakciju sa njim i da ga kontrolišemo sa bilo kog mesta, već možemo i da olakšamo mašinsko učenje, što dalje poboljšava efikasnost i performanse'', kaže Pablo Olivas Gonzales, direktor DeROBOTICA. Praćeni podaci uključuju parametre poput brzine, ubrzanja, položaja i uglova u zglobovima robotske ruke.

Prednosti ,,DENIoT'' u polju industrijske automatizacije u okviru Industrije 4.0 u su očigledne: Jednostavno povezivanje mašina i uređaja, praćenje procesa u realnom vremenu, proširivost primene, mašinsko učenje (analiza i predviđanje) i višeplatformni sistem prilagodljiv konkretnim potrebama industrije. Dodatno, ,,DENIoT'' može da se upravlja sa bilo kog uređaja (PC, tablet, čak i pametni telefon) i nudi korisnicima visok nivo interakcije i kontrole.

Kombinacija DENSO robota i Azure platforme pokazao se kao savršen spoj. ,,Izabrali smo Azure'', objašnjava Pablo Olivas Gonzales, ,,jer nam je bila potrebna cloud platforma visokih performansi koja može da obrađuje veliku količinu podataka i kompatibilna je sa različitim sistemima. Ništa manje važno bilo je da imamo i opciju za mašinsko učenje, koju Azure takođe nudi''.

DENSO roboti su naročito pogodni za primenu u okviru Industrije 4.0/IoT, jer je RC8 kontroler veoma fleksibilan i lako se integriše u bilo koji sistem. Ovo je presudno, jer je ključ za bilo koje uspešno IoT rešenje jednostavna, brza i pouzdana usklađenost između svih delova sistema. DENSO RC8 kontroler može da radi sa raznim platformama, uključujući LabVIEW, HALCON ili PLC industrijske mreže (ProfiNET, ProfiBUS, itd.). Za ,,DENIoT'' projekat, ORiN je bio najvažniji.

ORiN (Open Resource interface for the Network) je softversko razvojno okruženje, koje omogućava rad robota sa višim programskim jezicima poput C#, C++, itd. Ova jedinstvena mogućnost programiranja na visokom nivou, dozvolila je veoma jednostavnu integraciju softverskih platformi sa DENSO robotom i Microsoft Azure.

Tokom ,,DENIoT'' demonstracije, robotom je takođe upravljano putem Microsoftovog inteligentnog sistema za glasovne komande Cortana. U suštini, on prevodi glasovne komande u kretanje robota (putem cloud-a). Na demonstraciji, svakoj od devet glasovnih komandi za kretanje bio je dodeljen broj. Na primer, glasovnoj komandi ,,pomeri se'' bio je dodeljen broj ,,9'', koji je zatim poslat robotu kako bi izvršio taj unapred zadati pokret. Glasovna interakcija će postajati sve važnija kako se bude povećavala interakcija čoveka i robota.

Od svih pokreta koje je VS060 izvodio, njegov poslednji je bio najpopularniji kod publike: Robot je jednostavno napravio selfi!

DILON d.o.o.
Administrativna kancelarija:
Pivljanina Baja 9, 11040 Beograd

Predstavništvo:

Veljka Dugoševića 54, 11060 Beograd
Теl. +381112410653
Моb. +381654163654
Web: www.dillonroboti cs.com
e-mail: fgreco@dillonroboti cs.com
zgordic@dillonroboti cs.com

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti