DB Schenker na krovu Evrope

Komentari: 0

Do krova Evrope! Grupa od 20 crnogorskih alpinista osvojila je krajem juna najviši vrh Starog kontinenta - Elbrus (5 642 metra nadmorske visine). Put do vrha bio je bio izuzetno naporan, po snažnom vetru i izrazito niskim temperaturama, što je uzrokovalo odustajanje nekoliko članova ekspedicije.

Ekspediciju u Rusiji je predvodio Dragutin Vujović, iskusan čak i u osvajanju Mont Everesta. Ovaj poduhvat, koji je započeo 19, a završio se 29. juna, sa ponosom je sponzorisala logistička kompanija DB Schenker Srbija.

U osvajanje Elbrusa, crnogorska ekipa je krenula iz gradića Čeget, izgrađenog na 2 100 metara nadmorske visine. Prva aklimatizacija bila je na 2 800 metara, a potom je usledio odlazak na planinu Čeget, čiji je vrh na 3 600 metara nadmorske visine.

Sledilo je “forsiranje” Elbrusa: prvo gondolama do stanice Mir na 3 200 metara, odatle ratrakom do kampa Garabaši na 3 800 metara, a zatim aklimatizacija do prevoja Pastuhova skala na 4 800 metara nadmorske visine.

Dan pre osvajanja krova Evrope, glavna prepreka je bila jaka magla. Po povratku sa stanice Pastuhova skala, ekspedicija je razmatrala da napravi jedan dan pauze, pa da nakon dva dana krenu na završni uspon. Zbog vremenske prognoze, međutim, morali su već idućeg dana da napadnu vrh.

Na dan osvajanja Elbrusa, vremenske prilike je karakterisao jak vetar i temperatura niža od -25 stepeni Celzijusa. Usled takvih okolnosti, mnogo planinara, uključujući troje iz crnogorske ekspedicije, nažalost je odustalo na pola puta do vrha.

Preostali članovi ekspedicije, odlučili su da nastave, boreći se sa jakim udarima vetra, niskom temperaturom, nadmorskom visinom i umorom, uspeli su da osvoje vrh Elbrusa, na 5 642 metra nadmorske visine.

Kompanija DB Schenker kao lider u pružanju transportno logističkih usluga, podržava sportski duh, entuzijazam i hrabrost. Čestitamo! 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti