Da li vam je telefon hakovan - znaci koji upućuju na to

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Hakeri mogu da prikupe razne podatke o vama i da ih prodaju na "dark webu"ili ih jednostavno iskoriste za krađu identiteta.

Najčešći znaci

"Readers Digest" je otkrio neke od najčešćih znakova da vas neko prati.

Mobilni uređaj se sam resetuje. Ako telefon počne sam da se resetuje, to znači da je možda hakovan, odnosno, znači da vam je uređaj verovatno pokupio "malware" i da je on došao u sukob sa ostalim aplikacijama.

Drastično usporavanje uređaja. Ukoliko vam je telefon odjednom znatno sporiji, gubi na brzini i smanjuje mu se kapacitet, znači da vam je možda netko "upao" u sistem.

Jedan od indikatora je i pojava čudnih zvukova. Ako čujete jeku, statične zvukove ili klikanje, to može biti znak da vam neko prisluškuje uređaj. Stručnjaci tvrde da se to događa retko jer su hakeri pronašli nove načine za prisluškivanje i praćenje, ali treba obratiti pažnju na kvalitet zvuka.

Uređaj se predugo isključuje. Ovo je vrlo česta pojava, a ako primetite da se telefon isključuje znatno duže nego inače, to može da znači da vaš uređaj pre potpunog gašenja šalje podatke trećoj strani, čime se produžava vreme gašenja.

Često pregrevanje. Ako vam se uređaj greje bez da na njemu radite išta posebno, to je vrlo čest indikator da vam je uređaj hakovan. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su korisniku, ali ih zato fizički možete osetiti, jer će vam mobilni telefon biti vruć. Svakako, to pregrevanje može da bude i zbog loše baterije.

Isto tako, obratite pažnju na potrošnju mobilnih podataka, ako vam se preterano "prže" gigabajti, a ne koristite ništa što ih troši, to znači da ih neko troši umesto vas.

Kako se zaštititi?

Prvo što možete jeste da resetujete uređaj. Neke aplikacije za praćenje oslanjaju se na to da baš nikada nećete resetovati uređaj, a ovim potezom možete se rešiti tog "malware"-a.

Antivirus može da bude od koristi, ali ne znači nužno da ste potpuno zaštićeni.

Najbolje što možete uraditi jeste da držite GPS isključenim i da ga palite samo kada vam je potreban.

Važno je ažurirati uređaj kada se pojave nova ažuriranja i brisati sve aplikacije koje nisu proverene i koje ne koristite.

Ako baš ništa ne upali, uvek možete vratiti uređaj na fabrička podešavanja i napraviti neki "backup" svega što vam je važno.

Izvor: 021

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti