CEBIT 2018: mlad, svež i živahan!

Komentari: 0
Fotografija od: Industrija

Sa potpuno novim formatom sačinjenim iz tri elemanata – sajamska izložba, konferencija i networking okupljanja u festivalskoj atmosferi – sajam CEBIT je ovog juna u Hanoveru ponudio izvanredan uvid u digitalizaciju ekonomije i društva.

Novi CEBIT 2018 koji se održao od 11. do 15. juna imao je uspešnu premijeru i sjajan novi početak. Oko 2.800 kompanija učesnica, preko 600 eminentnih uticajnih svetskih govornika na deset pozornica i 370 startapa iz Evrope, Afrike i Azije pretvorilo je Hanover u ovih pet dana u digitalno žarište dok je 120.000 posetilaca iz celog sveta došlo na CEBIT da se upoozna sa poslednjim IT inovacijama.

„Highlight“ teme: Dronovi, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, Internet of Things (IoT), IT bezbednost, blockchain, humanoidni roboti i još mnogo aktuelnih tema...

Sistemi samoučenja bili su vrlo prisutna tema na sajmu. Hewlett Packard Enterprise pokazao je kako će računari uskoro moći da uporede milione simptoma bolesti iz mnoštva različitih izvora kako bi identifikovali pravi lek za određenog pacijenta.

Na IBM-ovom štandu posetioci su mogli da se upoznaju sa pametnim asistentom, opremljenim glasovnom kontrolom, kamerama i senzorima, koji podržava nemačkog astronauta Aleksandra Gersta tokom njegove misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Jedna od ključnih tema bila je svakako sigurnost podataka, te su neki izlagači predstavili automatske sigurnosne koncepte.

Na štandu Vodafona prikazano je kako su 5G bežično povezani roboti sposobni da uče jedni od drugih, čak i kad su fizički odvojeni stotinama kilometara. Pametni gradovi su takođe bili predmet sajma. Huawei je predstavio svoj inteligentni nervni sistem za metropolske gradove kako bi se smanjio problem pojačanog saobraćaja i zagađenja životne sredine.

Tu su i neizbežni dronovi i bespilotne letilice. Tako je u okviru d!campus večernjeg programa 300 LED dronova stvaralo spektakl na nebu, paleći se i gaseći.

Još jedna važna tema o kojoj se vodila debata na ovogodišnjem CEBIT-u je blokčejn (blockchain). Pojedine kompanije pokazale su da je ova tehnologija pogodna kako u trgovini obnovljivih izvora energije, tako i u administrantivnim aktivnostima.

Veštačka inteligencija izgleda još impresivnije kada se se manifestuje u kvazi-ljudskom obliku. Humanoidni robot "Pepper" kompanije SoftBank Robotics u stanju je da reaguje na ljudska osećanja i da odgovori na pitanja o proizvodima i uslugama.

Istraživačke institutucije su isto bile prisutne na CEBIT-u. Tehnološki institut u Kalsruhu (KIT) predstavio je svog robota "ARMAR-6" koji svojim ljudskim kolegama pomaže pri rukovanju alatima, a ujedno je sposoban da nauči kako da koristi nove alate kroz jednostavno posmatranje.

Highlight robotske predstave na sajmu bio je vizionarski predavač Marc Raibert, osnivač američke kompanije Boston Dynamics koji je ilustrovao neverovatne mogućnosti preko robotskog psa koji je sposoban da se samostalno kreće po raznim terenima.

CEBIT RUSSIA 2019

Još jedna važna novina obeležila je ovaj CEBIT. U Hanoveru je potpisan sporazum o saradnji i održavanju novog sajma CEBIT RUSSIA 2019 u Moskvi. Prvi događaj će biti organizovan od 19. do 21. marta 2019. godine u Tehnološkom parku Skolkovo, najvećem tehnološkom parku u Evropi.

Svetske IT kompanije su dosta zainteresovane za rusko tržište što ovaj sajam čini povoljnom tehnološkom platformom za B2B susrete i ugovaranje poslova.

Na sajmu CEBIT 2018 predstavile su se i dve srpske kompanije, FSD iz Novog Sada koja već četvrti put izlaže na ovom sajmu, i Easygoing iz Beograda koja je prvi put nastupila na CEBIT-u.

Naredni sajam CEBIT 2019 zakazan je za 24-28. jun 2019.

Više informacija na sajtu www.cebit.com 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti