Beč: Rezultati kontrole otpadnih voda dostupni online

Komentari: 0
Fotografija od: © ebswien

Već skoro četiri godine Grad Beč objavljuje rezultate kontrole otpadnih voda. Od sada će rezultati biti dostupni javno i nedeljno.

Tako se može pristupiti podacima o prisutnosti SARS-CoV-2, gripa i respiratornog sincicijskog virusa (RSV) u otpadnim vodama.

Rezultati su dostupni na veb starnici Grada Beča. U pandemiji se pokazalo da su precizni podaci osnova za donošenje odgovarajućih odluka, saopšteno je iz kancelarije člana gradskog veća zaduženog za zdravsto, Petera Hakera.

Podaci nisu važni samo za gradsku zdravstvenu upravu, već i za stanovništvo koje ima opravdan interes da sazna koje respiratorne bolesti trenutno kruže.

To ne samo da pomaže gradskim zdravstvenim ustanovama, već i podstiče stanovništvo da preduzme svoje mere predostrožnosti. Osnovni cilj je zaštita zdravlja stanovništva u gradu. „Otpadne vode sadrže važne informacije, koje koristimo od početka pandemije koronavirusa u aprilu 2020. godine“, rekao je član gradskog veća zadužen za klimu, Jirgen Černohorski. Objavljivanje rezultata je sledeći korak u razvoju projekta.

Praćenje stanja otpadnih voda omogućava anonimno donošenje zaključaka o bolestima u stanovništvu. Pri tome se koristi podatak količine virusa uzet iz uzoraka. Trenutno se testiranja vrše tri puta nedeljno. Uzimanje uzoraka vrši postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i bečka kanalizacija, a analizu vrši Institut za kvalitet vode i upravljanje resursima na Tehničkom univerzitetu u Beču. U budućnosti će se ovom metodom monitoringa takođe očitavati i druge bolesti.

Link: Epidemiološki monitoring otpadnih voda u Beču

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti