BAKISTO RASTEREĆUJE ZAPOSLENE I SMANJUJE BACANJE HRANE

Komentari: 0

Dolaze iz industrije, ali roboti se sada koriste u perionicama i farmama, a uskoro bi mogli biti i u pekarama. Najveći svetski proizvođač robota FANUC, proizvođač pekarskih peć i WIESHEU i specijalista za maloprodaju Wanzl zajednički su razvili automatski sistem "Bakisto".

"Bakisto" bi ubuduće mogao da rastereti zaposlene u supermarketima i diskontima ponavljajućih poslova, uvede već i nivo pouzdanosti u proces pečenja i smanji bacanje hrane.

Sistem uključuje robota koji obavlja važne radne korake, kao što je punjenje pleha za pečenje, umetanje i vađenje pleha iz rerne i skladištenje vitrina.

"Sve već i nedostatak kvalifikovanih radnika podstiče interesovanje za robote van proizvodne industrije", kaže Ralf Völinger, generalni direktor FANUC-ove evropske poslovne jedinice za robote.

"Roboti mogu doneti primetno olakšanje u sektorima kao što su maloprodaja ili trgovina, gde je do sada bilo uobičajeno da se radni koraci obavljaju ručno.

Uvođenje robota u okruženje pekare koristilo bi zaposlenima na mnogo načina, uključujući i atraktivnije radno vreme.

U slučaju "Bakisto" učestvuje kolaborativni robot (kobot), koji rano ujutru počinje da peče, ako je pravilno programiran, što omogućava zaposlenima da duže spavaju.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ODREĐUJE OBIM PROIZVODNJE

Robotski sistem takođe pomaže u smanjenju bacanja hrane, jer "Bakisto" koristi veštačku inteligenciju da izračuna koliko će lepinja, kroasana i peciva verovatno biti potrebno tokom dana pre nego što pripremi pecivo i izvadi ih iz rerne u pravo vreme.

"Obim prodaje u velikoj meri zavisi od faktora kao što su vremenske prilike, školski raspust i lokalni događaji", objašnjava Völlinger.

"Naš sistem uzima ove informacije u obzir i peče prave količine, što znači manje stresa za zaposlene, jer ne moraju stalno da drže na oku ekrane i rerne.

Umesto toga, oni se mogu fokusirati na druge zadatke."

Najnoviji podaci Međunarodne federacije robotike (IFR) odražavaju trend usvajanja robota u širokom spektru sektora.

Prema IFR-u, 517.000 robota je instalirano širom sveta u 2021.

Iako je udeo kobota do sada bio u jednocifrenom procentualnom opsegu, izgledi za rast kobota su dobri, uglavnom zato što im obično nisu potrebni zaštitni štitnici, lako se programiraju i smatraju se posebno fleksibilnim.

FANUC je odgovorio na rastuću potražnju dodavanjem 11 modela kobota u svoj portfolio poslednjih godina.

Ukupno, kompanija ima više od 100 modela u svom asortimanu i proizvodi oko 10.000 robota mesečno.

O FANUC-U

FANUC je jedan od svetskih lidera u automatizaciji fabrika za CNC kontrolne sisteme, robote i proizvodne mašine (ROBODRILL, ROBOCUT, ROBOSHOT).

Od 1956. godine FANUC je pionir u razvoju numerički upravljanih mašina u industriji automatizacije.

Sa više od 266 FANUC-ovih lokacija širom sveta i više od 8.000 zaposlenih, FANUC nudi gustu prodajnu mrežu, tehničku podršku, istraživanje i razvoj, logistiku i korisničku uslugu.

FANUC je jedna od vodećih svetskih fabrika za automatizaciju CNC upravljačkih sistema, robota i proizvodnih mašina (ROBODRILL, ROBOCUT i ROBOSHOT).

Od 1956. godine FANUC je bio pionir u razvoju numerički kontrolisanih mašina u industriji automatizacije.

Sa 266 FANUC lokacijom širom sveta i više od 8.200 zaposlenih, FANUC nudi gustu mrežu u prodaji, tehničkoj podršci, istraživanju i razvoju, logistici i korisničkoj službi.

FANUC Serbia d.o.o.
Karađorđeva 166
22300 Stara Pazova,
Srbija
Telefon: +381 222150324
Email: info@fanuc.rs
Web: www.fanuc.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti