AUTONOMIJA I EFIKASNOST U POBOLJŠANJU PRODUKTIVNOSTI POMOĆU PAMETNIJE, KOLABORATIVNE CMM TEHNOLOGIJE

Komentari: 0

Studija kompanije Deloitte otkrila je da su pametne fabričke inicijative u poslednje tri godine omogućile preduzećima povećanje produktivnosti rada od 12%. Ona bi mogla „rasti po složenoj godišnjoj stopi od 2,3% tokom 2025-2030“. Gde proizvođači mogu pronaći ove mogućnosti u metrološkoj laboratoriji?

Da bi kvalitet bio pametniji, potrebno je usvajanje rešenja koja smanjuju fizički rad i pružaju korisnicima bolje uvide. To korisnicima koordinatnih mernih mašina (CMM) daje: a) više vremena za zadatke koji dodaju vrednost i b) podatke koji pomažu u pobolјšanju procesa kvaliteta i korišćenja mašine.

Postoje i značajne mogućnosti da se nastavi poboljšanje produktivnosti kada korisnik treba da radi na CMM-u. Ako bi proizvođači izmerili vreme koje operateri gube neprestano se krećući između stonog računara i CMM-a, mislim da bi podaci pokazali da se to vreme akumulira kao značajan gubitak produktivnosti. Ali zašto bi to moralo da bude tako?

Ponekad se kaže da postoji jaz između korisničkog iskustva sa robom široke potrošnje i industrijskih proizvoda. Ali samo treba da pogledate pametne telefone da biste videli da ne bi trebalo da postoji tehnološka prepreka za omogućavanje trenutnog pristupa aplikacijama i veće prenosivosti.

U stvari, ove pobolјšane osobine upotreblјivosti se sve više uvode na tržište metrologije, a jasno je da se pomoću bežičnih sistema upravlјanja poput Hexagon-ovog centra za digitalno upravlјanje (dCC), neravnoteža rešava.

Puno je napisano o nedoumicama oko automatizacije i o njenom uticaju na radna mesta u proizvodnji. Ali, iako ova rešenja treba da povećaju automatizaciju, ova rešenja bi trebalo da se primenjuju u saradnji sa CMM korisnikom. Veštine CMM operatera su nezamenlјive. Povećanje automatizacije ne bi trebalo da se odnosi na zamenu, već na garanciju korisniku da će imati više vremena da se bavi zadacima koji se ne ponavljaju i zadacima sa dodatnom vrednošću.

Na primer, razmotrite često naporan proces sklapanja delova za merenje i rutinsko programiranje. Koliko se vremena potroši na to i koliko frustracija izazove? Rešenja koja automatski prepoznaju predmet obrade, usklađuju ga i izvršavaju odgovarajuću rutinsku inspekciju - poput Hexagon-ove EYE-D tehnologije - biće klјučna za omogućavanje CMM operaterima i programerima da svoj fokus preusmere na zadatke sa dodatnom vrednošću, čak i na udaljenosti od CMM-a.

Naravno, jedan od rizika rada na udaljenosti od CMM-a su neočekivani problemi poput sudara sonde, ili promene uslova u životnoj sredini koji mogu uticati na rezultate merenja. Korisnici CMM-a ne mogu dobiti prednosti samostalnog rada, ako događaji poput ovih ostanu neotkriveni i prouzrokuju zastoje ili smanje integritet podataka. Zbog toga su rešenja za dalјinsko nadgledanje CMM-a u realnom vremenu presudna za povećanje produktivnosti.

Snimanjem uvida u status CMM-a i događaja u životnoj sredini, kao što su promene u vibracijama, vlažnosti i vazdušnom pritisku, tehnologije poput Hexagon PULSE su važne, jer daju operaterima samopouzdanje da rade na udaljenosti od CMM-a.

U ovom članku sam naglasio važnost saradnje između tehnologije i korisnika CMM-a. Međutim, neizbežno će biti trenutaka kada CMM operateri nisu dostupni, ali mašina i dalјe treba da radi kako bi održala proizvodne cilјeve.

Na primer, operateri će možda morati da se usredsrede na rad koji je udaljen od CMM-a, ili će možda povećana potražnja od strane kupaca zahtevati rad u noćnoj smeni za koju nije dostupan nijedan operater.

Bez obzira na dostupnost resursa, automatizacija proizvodnje biće klјučni cilј mnogih proizvođača tokom narednih godina, jer se projekti transformacije unutar odelјenja za kvalitet u organizaciji fokusiraju na rešenja koja omogućavaju autonomno merenje bez prekida.

Klјučna tema koja se provlači kroz ove inicijative za efikasnost je očigledna važnost upotrebe sinergijskih sistema koji korisnicima CMM-a pružaju fleksibilnost koja im je potrebna za postizanje produktivnosti, bilo radom na CMM-u, ili na dalјinu.

Za to vreme, operaterima je potreban pristup podacima koji su im neophodni da bi u pravo vreme doneli prave odluke. Korišćenjem više sistema za saradnju, timovi za kvalitet mogu pomoći da proizvodnja postane pametnija.

U današnjoj industriji ovo će doneti veliku promenu - danas i u godinama koje dolaze.

Tel/Mob: +381 63 21 75 64,
info.rs@hexagon.com
HexagonMI.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti