Apel privrednika i potpisivanje peticije za HITNE mere Vlade za podršku preduzetnicima!

Komentari: 0

Mala preduzeća u Srbiji stvaraju trećinu ukupnog BDP-a i zapošljavaju 44% registrovanih zaposlenih.

Mikro i mala preduzeća zapošljavaju 629.000 ljudi. Svim tim ljudima posao je ugrožen zato što je promet značajno smanjen ili potpuno obustavljen zbog epidemije korona virusa, izneto je u pismu Glasa preduzetnika na SAJTU gde preduzetnici mogu potpisati peticiju.

Oni su u svom tekstu istakli da je zdravlje i bezbednost na prvom mestu, ali da bi sve ove stotine hiljada ljudi i njihove porodice mogle da nastave život i posle vanrednog stanja, neophodno je da Vlada Srbije hitno donese set mera kojim će pomoći malim preduzećima da prežive, kako bi imali šansu da sutra ponovo budu važan stub privrede i pospeše ekonomski oporavak.

Preduzetnici traže da se mikro, mala i srednja preduzeća: 

1. Oslobode plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i poreza, dok traje vanredno stanje + 3 meseca

2. Oslobode naplate komunalnih naknada, i ostalih nameta gradova i opština, dok traje vanredno stanje + 3 meseca

3. Trajnu meru plaćanja PDV-a po naplati. 

Oni navode da su same plate za zaposlene veliko opterećenje u periodu kada je rad sasvim ili skoro obustavljen. Da bi zaposleni u privatnom sektoru zadržali svoje poslove, neophodno je da Vlada donese hitne mere podrške! 

Predsednik Aleksandar Vučić je u svom obraćanju ponovo zamolio privrednike da ne otpuštaju ljude.

Predsednik Vučić je poručio da privatnicima ne može obećati i dati kao što to mnogi traže u svojim peticijama. On je rekao da ne može obećati da će država pokriti sav gubitak koji privrednici budu imali zbog trenutne krize, ali da deo gubitaka trebaju da snose i sama preduzeća. 

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti