Ambasador Finske i članovi Nordijske poslovne alijanse u Privrednoj komori Vojvodine

Komentari: 0

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević primio je ambasadora Finske u Republici Srbiji Nj.E. PertiIkonena, koji je zajedno sa delegacijom Nordijske poslovne alijanse i predstavnicima kompanija članica Alijanse u poseti Novom Sadu.

Susret u PKV posvećen je unapređivanju privredne saradnje između srpskih i finskih privrednih subjekata koji posluju na teritoriji AP Vojvodine. Današnjem skupu prisustvovalo je više od 50 privrednika članica Nordijske poslovne alijanse i PKV koji su održali bilateralne susrete u PKV.

Predsednik Vučurević izrazio je veliko zadovoljstvo posetom i predstavio članovimafinske delegacije privrednu saradnju AP Vojvodine i Finske istakavši da postoji mnogo prostora za njeno poboljšanje.

„Mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje postoje, jer Finska uvozi veliki asortiman proizvoda iz AP Vojvodine, a naročito, u velikom procentu, poljoprivredne proizvode. Tokom sedam meseci 2017. godine, ostvaren je uvoz iz Finske u iznosu od 6,3 miliona dolara, što predstavlja 35,2 odsto prošlogodišnjeg uvoza. U istom periodu, izvoz je ostvaren u iznosu od 3,2 miliona dolara, čime je premašena vrednost prošlogodišnjeg izvoza u Finsku“, rekao je Vučurević.

Ambasador Finske PertiIkonenistakao je da nordijske zemlje i kompanije često na tržištu nastupaju zajedno, jer su privredni potencijali tako mnogo jači. Dodao je da današnja poseta PKV daje nadu, jer kako kaže, upravo u AP Vojvodini nordijske kompanije žele da nađu partnere.

„Novi Sad i AP Vojvodina su nam posebno značajni iz razloga što je Nordijska alijansa, sada već peti put organizovala, karavan ovog tima i uvek smo imali kao jedan od ciljeva da posetimo Novi Sad, Vojvodinu. To je rezultovalo tome da je ova poseta najposećenija.

Najveći broj kompanija se prijavilo sada. Naravno, ovo je prva u nizu poseta PKV i nadam se da ćemo i za sledeće posete imati ovakav odziv kompanija“, rekao je direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović.

Nordijska poslovna alijansa u Srbiji je udruženje koje je osnovano od strane nordijskih privrednika, a sada, nakon šest godina postojanja, okuplja 50 kompanije nordijskih zemalja – Finske, Švedske, Norveške, Danske i Islanda i intenzivno sarađuje sa svim nordijskim ambasadama.

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti