ABB se zalaže za širu upotrebu elektromotora visoke efikasnosti i primenu frekventnih pretvarača kao mera protiv klimatskih promena – cilj je smanjiti globalnu potrošnju električne energije za 10%

Komentari: 0

U novoobjavljenoj studiji, ABB otkriva potencijal za značajna poboljšanja energetske efikasnosti u industriji i infrastrukturi koja su omogućena zahvaljujući najnovijim elektromotorima visoke energetske efikasnosti i frekventnim regulatorima.

ABB poziva vlade i industrijski sektor da ubrzaju usvajanje tehnologije koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), industrija učestvuje sa 37% u globalnoj potrošnji energije, a nekih 30% globalne energije se potroši u zgradama.

Iako često skriveni od očiju javnosti, elektromotori - i frekventni pretvarači koji optimizuju njihov rad - prisutni su u skoro svakom okruženju. Oni pokreću veliki broj tehnoloških procesa neophodnih za savremen način života, od industrijskih pumpi, ventilatora i tračnih transportera u proizvodnim procesima i pogonskih sistema u transportu, do kompresora u električnim uređajima i sistemima za klimatizaciju, grejanje i ventilaciju u objektima.

U poslednjoj deceniji je došlo do izuzetno brzog napretka u tehnologiji elektromotora i frekventnih pretvarača, čiji inovativni dizajni obezbeđuju izuzetnu energetsku efikasnost. Međutim, značajan broj industrijskih elektromotornih pogona koji su danas operativni - nekih 300 miliona širom sveta - neefikasni su ili troše više energije nego što je potrebno, što dovodi do ogromnih gubitaka energije.

Jedno nezavisno istraživanje procenjuje da ako bi se ovi pomenuti pogoni zamenili optimizovanom opremom visoke efikasnosti, dobiti koje bi bile ostvarene mogle bi smanjiti globalnu potrošnju električne energije do 10%. Zauzvrat, to bi dovelo do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte od oko 40 %, koje je potrebno da bi se do 2040. godine postigli ciljevi definisani Pariskim sporazumom o klimatskim promenama.

„Industrijska energetska efikasnost, više od bilo kog drugog izazova, ima najveći pojedinačni kapacitet za borbu protiv vanredne klimatske situacije. Ona je u suštini nevidljivo klimatsko rešenje za svet.“, rekao je Morten Virod (Morten Wierod), predsednik poslovne oblasti ABB Motion.

Korišćenjem visokoefikasnih motora i frekventnih pretvarača ostvaruju se uštede energije u rashladnim sistemima, koji se tipično koriste u fabrikama za proizvodnju hrane i pića.

„Održivost je najvažnija misija naše kompanije i donosi vrednost svim učesnicima u procesu. Daleko najveći uticaj koji možemo imati na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte jeste preko naših vodećih tehnologija koje smanjuju potrošnju energije u industriji, objektima i transportu.

Već su preduzeti značajni koraci koji će podržati usvajanje električnih vozila i obnovljivih izvora energije. ABB veruje da je vreme da se isto učini za industrijsku tehnologiju koja će doneti još veće koristi za životnu sredinu i globalnu ekonomiju.

„Važnost prelaska industrije i infrastrukturnih objekata na korišćenje tehnologije visoko efikasnih elektromotornih pogona, koji treba da odigraju svoju ulogu u stvaranju održivijeg društva, ne može se dovoljno naglasiti,“ nastavio je Morten Virod.

„Imajući u vidu da se 45% ukupne svetske potrošnje električne energije koristi za napajanje elektromotora u infrastrukturnim objektima i industriji, ulaganje u nove tehnologije doneće neverovatne koristi u pogledu efikasnosti.“

ABB često procenjuje uticaj sopstvene instalirane baze visoko efikasnih motora i frekventnih pretvarača na globalnu energetsku efikasnost. Primenom pomenutih tehnologija samo 2020. godine je omogućena ušteda električne energije od 198 teravat sati - više od polovine godišnje potrošnje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Procenjuje se da će ABB motori i frekventni pretvarači do 2023. godine omogućiti klijentima širom sveta da uštede dodatnih 78 teravat sati električne energije godišnje, što je skoro jednako godišnjoj potrošnji Belgije, Finske ili Filipina, a više od ukupne godišnje potrošnje Čilea.

Regulatorne politike su među glavnim pokretačima industrijskog investiranja u energetsku efikasnost širom sveta. Dok će Evropska unija ove godine sprovoditi Uredbu o ekološkom dizajnu (EU 2019/1782) koja utvrđuje stroge nove uslove za sve širi dijapazon energetski efikasnih motora, mnoge zemlje tek treba da preduzmu odgovarajuće mere.

Pumpne aplikacije poput ove su široko rasprostranjene u svim granama industrije, kao i u zgradama, i prioritet su za ostvarivanje ušteda u potrošnji energije.

Da bi se iskoristile ogromne mogućnosti koje energetski efikasni elektromotorni pogoni pružaju za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, ABB podseća da sve zainteresovane strane treba da odigraju važnu ulogu:

• donosioci odluka i državna regulatorna tela bi trebalo da podstaknu njihovo brzo usvajanje,

• poslovni sektor, gradovi i zemlje bi trebalo da budu svesni kako ostvarivih ušteda, tako i prednosti za zaštitu životne sredine i da budu voljni da u to investiraju,

• investitori bi trebalo da preusmere kapital na bolje pripremljene kompanije koje su sposobnije da izađu na kraj sa klimatskim rizicima.

„Iako je naša uloga u ABB-u da uvek obezbeđujemo najefikasnije tehnologije, proizvode i usluge našim klijentima i uvodimo novine radi još veće efikasnosti, to samo po sebi nije dovoljno. Sve zainteresovane strane bi trebalo da rade zajedno na ostvarivanju kompletne promene u načinu korišćenja energije.

Delujući i inovirajući zajedno, možemo da omogućimo funkcionisanje najvažnijih usluga štedeći pri tome energiju i boreći se protiv klimatskih promena“, zaključuje Morten Virod.

ABB-ova studija „Ispunjavanje Pariskog sporazuma: Suštinska uloga visoko efikasnih elektromotora i frekventnih pretvarača u smanjenju potrošnje energije“ može se preuzeti ovde.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je vodeća svetska tehnološka kompanija koja pokreće promenu društva i industrije radi ostvarivanja produktivnije, održive budućnosti.

Povezujući softverska rešenja sa portfoliom elektroenergetike, robotike, automatizacije i elektromotornih pogona, ABB pomera granice tehnologije radi podizanja učinka na nove nivoe.

Na temeljima 130 godina duge tradicije, koja se zasniva na modelu izvrsnosti, iza uspeha ABB-a stoji 105.000 talentovanih ljudi u preko 100 zemalja sveta. www.abb.com

ABB Motion pokreće svet - štedeći pri tome energiju svakoga dana. Mi inoviramo i pomeramo granice tehnologije kako bismo omogućili ekološku budućnost kako za klijente tako i za industrije i društva. Sa našim frekventnim pretvaračima, elektromotorima i servisnim uslugama, naši klijenti i partneri ostvaruju bolji učinak, bezbednost i pouzdanost.

Mi nudimo kombinaciju ekspertize u ovoj oblasti i tehnologije kako bismo obezbedili optimalna rešenja za elektromotorne pogone u širokom spektru primena u svim segmentima industrije.

Zahvaljujući našem prisustvu širom sveta, mi smo uvek u blizini kako bismo bili na usluzi našim klijentima. Oslanjajući se na 130 godina iskustva u radu sa elektromotornim pogonima, svakoga dana učimo i unapređujemo se.

ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd
Srbija
www.abb.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti