88. Sajam poljoprivrede najavljen za septembar

Komentari: 0
Fotografija od: eKapija

Dani poljoprivrede onlajn svečano su otvoreni na platformi Novosadskog sajma expoonline.rs, uz napomenu da je reč o uvodu u 88. Sajam poljoprivrede, koji bi, prema najavama, trebalo da se održi od 18. do 24. septembra.

Za Dane poljoprivrede onlaj pripremljeni su brojni događaji - prezentacije i onlajn konferencije. Fokus će biti na subvencijama za podršku poljoprivrednicima i finansijske podsticaje ruralnom razvoju.

Zemlja partner je Češka, а učestvuje preko 80 izlagača iz ove zemlje, Rumunije, Hrvatske, Španije, Srbije i tako dalje.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, posebno je istakao B2B događajе, ali i najavio da će i ove godine neko od učesnika događaja biti dobitnik traktora Belarus 82.1, koji daruje Agropanonka.

I na onlajn događaju biće predstavljeni proizvdi i usluge iz svih robnih grupa, kao i inovacije, ali i ono što nude osiguravajuće kuće.

Dragan Filipović, generalni direktor Generali Osiguranja Srbija, u narednim danima očekuje veliki broj susreta i informacija.

- Imaćemo viertuelni štand, čime samo nastavljamo sa digitalizacijom procesa rada. Prošle godine smo se, zahvaljujući upotrebi nove aplikacije, kao i dronova, približili našim korisnicima u proceni štete - rekao je Filipović.

Poseban segment na Danima poljoprivrede onlajn imaće i mali poljoprivredni proizvođači, koje subvencioniše i Grad Novi Sad.

Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, istakao je da je situacija sa pandemijom nam pokazala koliko je važan Poljoljoprivredni sajam i direktno i indirektno. Posebno se osvruo na male proizvođače, istakavši da se iz godine i godinu povaćava budžet za poljoprivredu kroz subvencije.

- Pre dve godine smo krenuli sa merom podrške mladim poljoprivrendicima, a od ove godine prvu put podržavamo preradu na gazdinstvima. Fokus je na prigradskim naseljima – rekao je Radojević.

Na onlajn danima neće izostati ni izlagači organskih proizvoda, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva, iskazao je svoju zahvalnost poljoprivrednicima, za uspehe koje su postigli.

- Ove godine sredstva su udvostručena u odnosu na pre pet godina, dostupan je novac iz Iparda, a u toku je 1. Javni poziv u saradnji sa Svetskom bankom, koji će se sprovoditi u naredne tri godine. Obezbeđeno je preko 38 mil USD - podsetio je Mahmutović.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obratio se na samom kraju dešavanja, i time ujedno otvorio Dane poljoprivrede onlajn. Napomenuo je da ovakav vid manifestacije daje na značaju malim poljoplrivrednim proizvođačima, dodajući da Pokrajina pruža podršku sa jendom milijardom dinara subvencija.

- Poljoprivreda je u ovim okolnostima ostvarila rekorde u prinosima i rekordne cene, a uticala je i na jačanje prehrambene industrije, jer je bila velika potražnja. Poljoprivrednici su bili vredni i sa odgovarajućim količinima stavili se na raspolaganje prehrambenoj industriji, a na taj način i očuvali radna mesta - naveo je Božić.

Posle Svečanog otvaranja počele su onlajn konferencije koje možete da pratite na PROGRAMU DEŠAVANJA. Moguće ih je gledati i odloženo.

Poseta se ne naplaćuje, a registracija nije neophodna. Obavezna je samo za sve koji žele da ugovore B2B sastanak sa izlagačima, kao i za one koji žele da učestvuju u Poklon igri Agropanonke.

 

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti