180 godina Lafarge Beočinske fabrike cementa

Komentari: 0

Muzej nauke i tehnike i Lafarge Beočinska fabrika cementa predstavljaju izložbu „180 godina Lafarge Beočinske fabrike cementa“, posvećenu istoriji Beočinske fabrike cementa.

Lafarge Beočinska fabrika cementa (Lafarge BFC) 2019. godine obeležava sto osamdesetu godišnjicu postojanja. 

Na izložbi (3. septembar 2019. u 12 sati) će biti predstavljen istorijat Fabrike, potkovan bogatim arhivskim materijalom, uz osvrt na različite društveno-političke i ekonomske prilike u kojima je fabrika poslovala tokom proteklih 180 godina. 

Istorija, duga bezmalo dva veka, seže u začetke industrijalizacije na našim prostorima – fabrika u Beočinu slovi za najstariju cementaru u jugoistočnoj Evropi i najstariju fabriku u Srbiji koja kontinuirano posluje, te predstavlja veoma značajan primer industrijskog nasleđa naše zemlje, čijim se izučavanjem, između ostalog, bavi Muzej nauke i tehnike.

Na izložbi će biti prikazan istorijat Fabrike, njen razvoj, ali i kontinuirana veza Fabrike i lokalne zajednice kao i njeno poslovanje nakon 2002. godine kada je Fabriku preuzela francuska kompanija Lafarge čijim je ulaganjima modernizovala svoj rad i unapredila proizvodnju uz posebno zalaganje za zaštitu životne sredine. 

Kao prateći program izložbe biće organizovane radionice za decu mlađeg školskog uzrasta sa ciljem da se najmlađima predstavi sam proces proizvodnje cementa uz osvrt na neophodnost brige o zaštiti životne sredine.

 

Izvor: Muzej Nauke i tehnike

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti