Znaci koji ukazuju na to da bi vaš telefon mogao biti zaražen malverom

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Bez obzira na to koji uređaj koristite, nema potpune bezbednosti i uvek postoji mogućnost da se vaše računar, tablet ili telefon zarazi nekim malicioznim softverom.

Uopšteno se smatra da su Apple telefoni sigurniji od Androida (s tim se ne bi složio Džef Bezos čiji je iPhone zaražen putem video poruke s WhatsAppa) pa se svim korisnicima Google operativnog sistema savetuje korišćenje Googleove zvanične prodavnice aplikacija Play Store, umesto eksterni prodavnica aplikacija, iako ni to nije garancija potpune bezbednosti.

Ako vaš telefon odjednom počne da se ponaša čudno, odnosno primetite promene na njemu, postoji mogućnost da je zaražen malwareom. Na Business Insideru opisali su šest najčešćih znakova koji upućuju na to da bi vaš Android mogao biti zaražen malwareom.

Vaši kontakti dobijaju spam poruke s vašeg naloga - ako vaši prijatelji i kolege odjednom počnu da dobijaju spam poruke koje vi niste poslali, postoji mogućnost da na telefonu imate malware koji je "oteo" vaš email i s njega šalje poruke.

Pop-up oglasi - iskakanje oglasa na ekranu vašeg telefona takođe je znak da vam se na uređajima nalazi nepoželjan softver. Reč je o vrsti malwarea nazvanoj adware koji je dizajniran kako bi se korisnicima prikazivali brojni oglasi.

Nepoznate aplikacije instalirane na telefonu - pojavljivanje ikona nepoznatih aplikacija, odnosno onih koje niste instalirali na svoje uređaje još je jedan znak potencijalne zaraze malwareom, jer postoji velika mogućnost da je upravo maliciozni softver instalirao te aplikacije na vaš telefon.

Brzo pražnjenje baterije - s obzirom na to da malware može pokretati brojne pozadinske procese, to će se odraziti i na trajanju baterije. Takođe, obratite pažnju i na zagrevanje telefona u situacijama kada ga ne koristite za neke procesorski zahtevne aktivnosti.

Povećana potrošnja podataka - ovo je još jedan znak potencijalne zaraze malicioznim softverom jer malware bez znanja korisnika može koristiti podatke za npr. preuzimanje aplikacija, slanje podataka s telefona itd.

Aplikacije se često ruše - ako odjednom primetite da aplikacije počinju da se učestalije ruše nego pre, postoji mogućnost da se na telefonu nalazi malware.

Na Business Insideru savetuju nekoliko rešenja kojima se ovaj problem može rešiti.

Prvi je čišćenje keša (cache), jer malware često napada internet pregledač pa ga pražnjenje keša može ukloniti iz memorije.

Zatim savetuju pokretanje telefona u sigurnom modu - u ovom načinu potrebno je potražiti potencijalno sumnjive aplikacije i izbrisati ih.

Takođe, ono što se uvek savetuje jeste aktiviranje Play Protecta, besplatnog antimalware alata koji proverava bezbednost aplikacija, kao i korišćenje drugog antimalware softvera. I, naravno, uvek postoji mogućnost resetovsnjs telefona, odnosno njegovo vraćanje na početne postavke, što uključuje brisanje kompletnog sadržaja s uređaja i ponovnu instalaciju aplikacija.

Izvor: 021

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti