zenon - pametna kontrola i intuitivne operacije za robotsko zavarivanje

Komentari: 0

Optimizacija korisničkog iskustva za Novarc Technologies

Novarc Technologies Inc. proizvodi robote za elektrolučno zavarivanje i za druge namenske operacije zavarivanja. Da bi poboljšao iskustvo operatera, Novarc se okrenuo ka COPA-DATA zenon rešenju, sa namerom da kreira jednostavan korisnički interfejs za svoje mašine za robotsko zavarivanje.

Novarc Technologies dizajnira i proizvodi mašine za varenje cevi kao i tehnologiju za automatizaciju zavarivanja. Kanadska start-up kompanija, sa sedištem u Severnom Vankuveru, u Britanskoj Kolumbiji, osnovana je 2013. godine i privukla je značajne investicije zahvaljujući inovativnim kolaborativnim elektrolučnim robotima za zavarivanje (SWR).

Dizajniran za proizvodnju raznovrsnih proizvoda u malim serijama, SWR je poboljšao kvalitet i produktivnost, istovremeno obezbeđujući tačnu analizu podataka i statističke izveštaje.

SWR je inicijalno dizajniran bez korisničkog grafičkog interfejsa, ali su 2015. godine u kompaniji Novarc uvideli da bi jednostavan korisnički interfejs mogao da poboljša korisničko iskustvo na SWR robotima.

USER-FRIENDLY INTERFEJS SA KLJUČNIM MOGUĆNOSTIMA

Vodeći inženjer kontrole u kompaniji Novarc, Ahmet Ashoori, pokrenuo je potragu za pogodnom tehnologijom koja bi im obezbedila novi korisnički interfejs. "Dobro smo pretražili tržište HMI softvera”, napominje Ahmad, "i zenon softver kompanije COPA-DATA se izdvojio zbog svojih brojnih mogućnosti".

Iako je glavni pokretač ovog projekta bila želja da se korisnicima ponudi intuitivan korisnički interfejs koji će odlično izgledati, izabrani HMI softver trebalo je i da ispuni mnoge zahteve ključne za Novarc. 

Ne samo da bude takav softver koji lako kreira i adaptira postojeće "recepte" za zavarivanje, već i da komunicira sa PLC-om u elektrolučnom robotu za varenje, da obezbedi istoriju, analizira je i na osnovu nje generiše izveštaj.

Dodatno, mogućnost crtanja grafova, upotreba mernih jedinica i slično bi bila samo dodatna podrška inženjerima.

PAMETNO UPRAVLJANJE I IZVEŠTAVANJE

zenon aplikacija kao HMI daje SWR operatorima veliki stepen fleksibilnosti prilikom postavljanja parametara varenja. Ovo je esencijalan zahtev okruženju u kojem bi SWR bio dizajniran, jer gotovo svaki posao zahteva neki nivo prilagođavanja. 

Sada, kada je zenon omogućio kompaniji Novarc da prekonfiguriše SWR sa "receptima" za varenje, operator više ne mora imati posebno znanje u oblasti programiranja da bi radio sa mašinom. 

Umesto toga, može uživati u intuitivnom i atraktivnom zenon korisničkom interfejsu. 

Istovremeno, zenon je implementiran i na pratećem uređaju koji SWR operator drži u rukama za vreme obrade i tako omogućava operateru da lako vrši sitne korekcije u toku operacije zavarivanja. 

zenon omogućava da se prikupe i sačuvaju svi podaci o operaciji varenja i pokretanju samog robota. To znači da operater, kao što ima mogućnost komunikacije sa robotom u toku procesa varenja, isto tako može lako pregledati podatke o varenju i nakon završetka posla – što je idealno za tačnu analizu.

Korišćenjem zenon Historian i zenon Extended Trend modula obezbeđeni su, u dugom vremenskom periodu, izveštaji sa statistikom i trendovima. Štaviše, uz zenon, podaci se mogu lako prezentovati u jednostavnoj grafičkoj formi. 

ODLIČNA TEHNIČKA PODRŠKA

Od svog prvog iskustva sa HMI softverom, kompanija Novarc je znala da je mogućnost oslanjanja na iskusan tim podrške veoma važna. Ahmad Ashoori ističe: "COPA-DATA USA tim podrške je odličan.

Uvek su veoma brzo odgovarali i bili od pomoći kada god smo imali potrebu za podrškom u vezi sa softverom. Kriva učenja naših inženjera bila su brza i bezbolna.

Na primer, vezivanje tagova i adresa između zenona i naših PLC-ova je bila izuzetno laka".

Lakoća korišćenja u sprezi sa atraktivnom grafikom koju je tim mogao odmah da kreira, neke su od najboljih mogućnosti zenona, smatra Ahmad. "zenon izgleda i funkcioniše odlično.

“Recepte” za rad robota je bilo lako inkorporisati, što se dopalo i inženjerima i variocima", ističe Ahmad i naglašava: "zenon je ispunio sva naša očekivanja – uz cenu koja je bila veoma razumna.

Iz tog razloga, ne bih oklevao da preporučim zenon bilo kome ko traži rešenje za HMI, upravljanje i kreiranje izveštaja".

Highlights:

• HMI aplikacija koja se lako razvija i okrenuta je korisniku

• Neprekidna komunikacija sa PLC-om

• Brzo i jednostavno učenje

• Laka konfiguracija "recepata" za zavarivanje radi efikasnosti operatera

• Tačna analiza podataka pri radu uz prikupljanje podataka o varenju i kretanju

• Grafički izveštaji bazirani na Historian i Extended Trend modulima

“Lako je raditi sa zenon-om; kriva učenja je za inženjere brza i bezbolna.” - Ahmad Ashoori, VODEĆI INŽENJER KONTROLE, Novarc Technologies Inc.

Vaš kontakt:
Dalibor Bobić
EXOR ETI d.o.o.
11000 Beograd
Radoja Domanovića 16
tel: +381 11 4063 414; +381 11 4077 165
fax: +381 11 4063 414
mob: +381 60 5553 788
e-mail: dalibor.bobic@exor-eti.rs; sales.cee@copadata.com
web: www.exor-eti.rs; www.copadata.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti