Zaštita intelektualne svojine u poljoprivredi

Komentari: 0
Fotografija od: Privredna komora Srbije

Privredna komora Srbije – RPK Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga u Požarevcu i Zavod za intelektualnu svojinu organizovali su seminar o zaštiti intelektualne svojine u poljoprivredi kako bi pomogli proizvođačima u brendiranju poljoprivrednih proizvoda.

Seminaru su prisustvovali poljoprivredni proizvođači zainteresovani da brendiraju proizvode i usluge kako bi unapredili konkurentnost i tržišnu poziciju kroz afimaciju oznaka razlikovanja: žiga, dizajna i oznaka geografskog porekla.

Otvarajući skup Tamara Ivković, v.d. direktora RPK Požarevac je istakla veliki značaj ovog tipa obuke za privrednike regiona kako bi se unapredio lokalni potencijal. Dr Danica Mićanović, zamenik sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju PKS, istakla je značaj implementiranja intelektulanog kapitala u stvaranje novih proizvoda sa višom neto dodatom vrednošću za podizanje konkurentnosti srpske poljopivrede.

Cilj PKS jeste da u saradnji sa Zavodom, informiše privrednike o mogućnostima i značaju zaštite intelektualne svojine, zatim da se identifikuju potencijal i potrebe regiona u svakom delu Srbije radi unapređenja postojećih i uvođenja novih usluga privredi. Sve ovo treba da doprinese prepoznatljivosti proizvoda i usluga, odnosno njihovom brendiranju, boljoj tržišnoj poziciji i većoj profitabilnosti, dodala je Mićanović.

Obuka u Požarevcu održana u cilju podizanja svesti o značaju intelektualne svojine za smanjenje sive ekonomije, u okviru aktivnosti podrške privredi u zaštiti i upravljanju intelektualnom svojinom kroz projekat Evropske Unije VIP4SME, na kome je Zavod partner navela je Daniela Zlatić Šutić, rukovodilac Centra za edukaciju i informisanje Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, predstvljajući usluge Zavoda. Biljana Remović Dimić, saveznik Zavoda, je približila prisutnima znakove razlikovanja u funkciji brendiranja: žig, dizajn i oznake geografskog porekla. Kao primeri iz prakse opština Žagubica je predstavila svoje proizvode sa OGP - Homoljski med i Homoljski sir, navodeći predsnosti dobijene nakon postupka zaštite.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti