Zajedno do konkurentnijeg regiona

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

"Da bi zapadnobalkanske privrede bile konkurentnije i ekonomije otpornije, najvažnije je da radimo zajedno, da izgradimo jedinstven ekonomski prostor koji će našim privrednicima doneti veće tržište i koji će biti privlačniji za kompanije iz sveta, kako u region ne bi dolazile samo zbog jeftine radne snage", poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na onlajn konferenciji "Balkanski dijalozi" u organizaciji Ist Vest instituta, organizacije "Konkordija" i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Vreme je za regionalnu saradnju od koje će biznis imati više koristi, složio se i Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova, ukazujući na aktivnosti Komorskog investicionog foruma kao zajedničke komore regiona. To, po predsednicima privrednih komora Srbije i Kosova, koji su zajedno učestvovali na panelu o regionalnoj saradnji "Celina je više od zbira njenih delova" posebno daje na značaju inicijativi Mali Šengen.

Čadež je naglasio da suština regionalnih ekonomskih integracija na Zapadnom Balkana koje su u osnovi inicijative Mali Šengen, mora biti ispred svih manje bitnih pitanja, među kojima je i diskusija o njegovom nazivu, a po Rukićiju glavni problem je što Mini Šengen nije prihvaćen na Kosovu jer se nije radilo na objašnjenju njegovog značaja - šta ona donosi privrednicima. I, kako kaže, "što su takve inicijative zloupotrebljivane za razne političke agende, koje nisu na dobrobit ekonomske zajednice".

Mišljenje predstavnika poslovne zajednice podelili su i ostali učesnici "Balkanskih dijaloga".

Samo regionalne integracije vode boljem životu i prevazilaženju problema na Zapadnom Balkanu, pri čemu je za ekonomski rast i stabilnost regiona posebno značajan nastavak dijaloga Beograda i Prištine i zajednički rad na rešavanju kosovskog problema, glasila bi zajednička ocena učesnika skupa. Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, poručili su u tom kontekstu, da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.

Osim Palmera i Lajčaka, na konfrenciji „Balkan Dialogues / Kosovo-Serbia Dialogue: Beginning with the End in Mind” učestvovali su i Volfgang Išinger, predsednik Minhenske konferencije o bezbednosti, Kameron Manter, bivši ambasador SAD u Srbiji, Džems O'Brajen, potpredsednik "Olbrajt Stonbridž grupe", Natali Toći, specijalna savetnica Visokog predstavnika EU i potpredsednica Evropske komisije. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti