Za pet meseci ove godine razmena između Srbije i Kine 40% veća u odnosu na 2021. godinu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Srbija i Kina beleže rast ekonomske saradnje. Obim robne razmene 2021. godine iznosio je 5,3 mlrd USD, uz rast srpskog izvoza za 157,7%.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, koja je razgovarala sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo o nastavku razvoja odnosa dve zemlje, za samo pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 mlrd USD, što je za skoro 40% više u odnosu na 2021. godinu, a rast je zabeležen i kada je reč o izvozu (više od 76%), kao i uvozu (oko 32%).

Ona je predočila da je Kina u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, i ukazala na to da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019. godine, utrostučio, navedeno je na sajtu Vlade.

Takođe, kako je dodala, od pet najvećih srpskih izvoznika u svet u prošloj godini, čak tri kompanije su u vlasništvu kineskih investitora, koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 mlrd EUR.

Posebno zadovoljstvo predsednica Vlade Srbije je izrazila povodom obnavljanja direktne avio-linije Beograd–Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnnih linija Er Srbije od kraja oktobra.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da Srbija i dalje može da računa na kontinuranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i razvoj i unapređenje saradnje na drugim poljima, poput Zelene agende, energetike, biotehnologije i razvoja novih tehnologija.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti