Vreme je ponovo za sajam K 2019!

Komentari: 0

Sve je spremno za početak sajma K 2019 koji s nestrpljenjem iščekuju svi stručnjaci iz industrije polimera. U Diseldorfu će se u periodu od 16. do 23. oktobra predstaviti svi najvažniji proizvođači osnovnih i pomoćnih sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda, kao i mašina i opreme za plastiku i gumu.

Tokom 8 dana sajma u 18 hala, sajam K će ponovo predstaviti najnovija dostignuća inženjera, hemičara i naučnika u poslednje tri godine. Posetioci će imati uvid u sve ono što će oblikovati budućnost industrije gume i plastike: inovativne proizvode i rešenja, optimizovane procese, futurističke mogućnosti primene.

Na sajmu K 2019 biće prisutno preko 3.200 izlagača iz više od 60 zemalja. Izložbeni prostor obuhvatiće celokupnu površinu diseldorfskog sajma od oko 175.000 m2, a očekuje se da će ovogodišnju manifestaciju posetiti preko 200.000 stručnjaka iz celog sveta. Fokus sajma je na inovativnim tehnologijama i materijalima, digitalizaciji i cirkularnoj ekonomiji.

Značaj sajma K potvrđuju prisustvo vodećih kompanija iz celog sveta, širok spektar ponude sajma, brojne inovacije i visoko stručna i brojna publika. K je globalna platforma na kojoj se prave poslovi i dogovaraju investicije.

Četiri ključne teme na sajmu K 2019 su: Plastics for Sustainable Development & Circular Economy, Digitisation and the Plastics Industry 4.0, System Integration: Functionality through Material, Process and Design, Young Talents in the Industry.

Posebna izložba "Plastics shape the future" (plastika oblikuje budućnost) pruža prostor za prezentacije u uzbudljivim formatima i diskusije o tome kako se budućnost može oblikovati plastikom.

Konferencija Science Campus namenjena je dijalogu između istraživača i industrije uz učešće mnogih naučnih institucija iz oblasti polimera. 

Cirkularna ekonomija – top tema na K 2019

Plastika je postala sastavni deo gotovo svake industrije, ali uprkos brojnim prednostima, ova značajna sirovina već neko vreme dolazi u nesklad zbog plastičnog otpada koji zagađuje prirodni ekosistem.

Ovaj problem je moguće rešiti i upravo koncept cirkularne ekonomije igra centalnu ulogu u tome. Ideja u osnovi koncepta je jednostavna: jednom korišćena sirovina može se preraditi na kraju njenog radnog veka i ponovo upotrebiti za stvaranje novog proizvoda – i to beskonačno puta.

Iako neki materijali imaju ograničenja koja to ne dozvoljavaju, velika većina polimernih materijala savšeno je pogodna za ovaj pristup. Međutim, cirkularna ekonomija je tek u začetku i potrebno je ispuniti još mnogo preduslova.

Pre svega neophodni su sistemi za prikupljanje otpada, tehnologije koje omogućavaju čišćenje, segregaciju, drobljenje i paletiranje upotrebljene plastike.

Neke tehnologije već su razvijene, ali kvalitet recikliranog materijala često predstavlja problem.

Umrežavanje raznih grupa i igrača – npr. povezivanje reciklaže sa proizvodnjom – ključni je faktor za uspeh ovog koncepta.

Uspešna primena cirkularne ekonomije zahteva podršku i saradnju u celom lancu vrednosti od proizvođača do krajnjeg potrošača. I upravo zato je ovo ključna tema o kojoj će se najviše govoriti na K 2019. 

Više informacija o sajmu K 2019 na sajtu www.k-online.com ili u zvaničnom predstavništvu diseldorfskog sajma u Beogradu, firmi ProExpo d.o.o (www.proexpo.co.rs).

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti