Veštačka inteligencija: Kina je daleko ispred SAD

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kina je pobedila Sjedinjene Američke Države u borbi za veštačku inteligenciju i na putu je globalne dominacije zbog svog tehnološkog napretka, rekao bivši šef odbora za razvoj softvera Pentagona.

Prema procenama zapadne obaveštajne službe, Kina, druga po veličini svetska ekonomija, verovatno će dominirati mnogim ključnim tehnologijama u nastajanju, posebno veštačkom inteligencijom, sintetičkom biologijom i genetikom.

Nicolas Chaillan, prvi šef razvoja softvera u Pentagonu, podneo je ostavku u znak protesta zbog spore tehnološke transformacije u američkoj vojsci.

"Nemamo šanse da se takmičimo i borimo protiv Kine za 15 do 20 godina. Trenutno je to već gotova stvar, moje mišljenje je da je to već gotovo", rekao je on.

Kina bi mogla dominirati budućnošću sveta, kontrolisati sve, od medijskih narativa do geopolitike, dodao je on.

Chaillan za to okrivljuje spore inovacije, nespremnost američkih kompanija poput Googlea da sarađuju sa državom na veštačkoj inteligenciji i opsežne etičke rasprave o tehnologiji.

Google nije bio dostupan za komentar.

Kineske kompanije, kaže Chaillan, obavezale su se na saradnju sa svojom vladom i "masovno ulažu" u veštačku inteligenciju bez obzira na etiku.

On je dodao da je američka sajber odbrana u nekim vladinim odeljenjima na „nivou vrtića“.

Chaillan je ostavku najavio početkom septembra, objašnjavajući da su vojni zvaničnici više puta bili zaduženi za sajber inicijative za koje nisu imali iskustva.

Portparol vazdušnih snaga Frank Kendal i sekretar vazdušnih snaga SAD razgovarali su sa Chaillanom o njegovim preporukama za budući razvoj softvera nakon njegove ostavke i zahvalili mu se na doprinosu.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti