Velike japanske kompanije zainteresovane za Srbiju

Komentari: 0

Srbija je zemlja velikih mogućnosti i mesto vredno pažnje i ulaganja, istaknuto je na sastanku privrednika Srbije i Japana sa najvišim zvaničnicima dve zemlje predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerima Šinzo Abeom i Anom Brnabić. Vaša podrška je snažan podsticaj na naše buduće poslove, razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Sastanku, organizovanom u okviru zvanične posete premijera Japana Srbiji, prisustvovali su predstavnici 16 japanskih globalnih kompanija među kojima su Micubiši, Japan tobako, Jazaki, Sumitomo, NTT-data, SRA i 16 srpskih kompanija Sirogojno, Masterfriko, Comtrejd, Nektar, HiTec, ITN, Lučić Grupa i druge.

Prisustvo i interesovanje globalnih japanskih kompanija za privredu Srbije, po rečima Čadeža, veliki je podsticaj za domaće privrednike. Podseća da je održan i poseban sastanak predstavnika 16 japanskih i 36 kompanija iz Srbije, članica PKS i Japanske poslovne alijanse, na kome su predstavljeni izvozni i investicioni potencijal Srbije, mogućnosti poslovanja i ulaganja.

„Srbija je zemlja velikih mogućnosti i mesto koje je vredno pažnje i ulaganja kompanija iz Japana“, zaključio je Čadež.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je japanskim privrednicima da nigde neće naći tako dobre uslove za investiranje kao u Srbiji, kao i da država može da pomogne raznim subvencijama.

Vučić je, na sastanku delegacija Srbije i Japana sa privrednicima naveo i da japanske firme koje budu poslovale u Srbiji time mogu da obezbede „najšire domete“ u spoljnoj trgovini, uz podsećanje da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa regionom, EU, Turskom, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom.

Predsednik Vučić je uveren da Srbija i Japan mogu u kratkom roku višestruko da uvećaju trgovinsku razmenu.

Zahvalio je japanskom premijeru Abeu na poseti Srbiji, dodajući da želi da ohrabri domaće privrednike na veću saradnju sa Japanom.

„Mi želimo i uveren sam da je to vizija premijera Abea da mi u Srbiji budemo deo 'Abenomiksa' kako se to popularno širom sveta kaže. U Srbiji ćete imati lojalnog, korektnog i iskrenog partnera“, poručio je Vučić.

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da sve veći interes kompanija iz Japana za privredu Srbije, koja je ključna za stabilnost regiona.

“Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cele međunarodne zajednice. Japan smatra da se odnosi sa Srbijom produbljuju. U Srbiju su došle japanske firme zainteresovane za saradnju”, rekao je Abe.

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je da je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom i stabilnim javnim finansijama, kao i da je udeo javnog duga u BDP ispod 60 odsto. Naglasila je značaj posete japanskog premijera Srbiji i ocenila da su bilateralni i politički odnosi dve zemlje u usponu.

„Građani Srbije izuzetno poštuju podršku i pomoć Japana posebno tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, cilj vlade i moj lično je da ovaj susret unapredi trgovinsku saradnju i veći priliv investicija iz Japana“, rekla je Brnabić.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Goran Knežević, Rasim Ljajić, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović.

Šinzo Abe je prvi premijer Japana koji je posetio Srbiju posle 1987. godine.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti