Uz pomoć robotike i veštačke inteligencije do upotrebe drvnog otpada

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Kada je shvatio da se svake godine u SAD baci 37 miliona tona drvnog otpada, Erik Lou je rešio da smanji ovu neslavnu statistiku.

Pre tri godine osnovao je kompaniju Urban Machine, koja se fokusira na rešavanje problema otpada od drveta u građevinarstvu.

Budući da je već imao iskustva u poslu kao direktor za inovacije u jednoj od najvećih građevinskih kompanija u SAD-u, Swinerton, Lou je prepoznao ključni problem - drvo, koje bi moglo biti ponovo iskorišćeno ili prenamenjeno, često se šalje na deponije ili se spaljuje zbog teškoća i troškova uklanjanja metalnih pričvršćivača poput eksera. I tu na scenu stupaju roboti.

Tehnologija Urban Machine koristi veštačku inteligenciju i specijalizovane kamere kako bi identifikovala vrstu i orijentaciju pričvršćivača. Nakon lociranja, robot izvlači eksere, šrafove i spajalice pomoću AI hvataljke, čisti površinu drveta i proverava njegovu prikladnost za ponovnu upotrebu.

Kako kažu u kompaniji, Urban Machine hvata visokokvalitetno drvo iz zgrada koje se ceni zbog svoje tvrdoće, pravilnosti i gustih vlakana.

- Mašina isporučuje premijum proizvod koji je kvalitetniji od drveta prvog korišćenja. Drvni otpad obično se usitnjava i zakopava na deponijama ili prodaje kao niskokvalitetan proizvod. Urban Machine pruža priliku da se drvo vrati u okruženje, da se ponovo gradi - ističu.

Prilika od 18 mlrd USD godišnje samo u SAD

Startapu je na ruku išao razvoj tehnologije. Kako je primetio Alek Til, suosnivač i glavni inženjer softvera, nikada nije bilo lakše razvijati softver.

- Sa mašinskim učenjem, fokus je na podacima, a Erik je prikupio mnogo primeraka drveta sa različitih gradilišta. Završili smo sa hiljadama i hiljadama slika koje su hranile to mašinsko učenje. Tehnologija senzora takođe je neverovatna. Napravimo jednu sliku i odmah imamo preciznost od milimetra na lokacijama pričvršćivača - objasnio je Til.

Mašine kompanije dizajnirane su da se koriste u različitim scenarijima, uključujući gradilišta i postrojenja za oporavak materijala gde se sakuplja otpad.

Razvojni inženjeri, izvođači radova i kompanije za rušenje mogu iznajmiti Urban Machine robota za projekte na licu mesta, smanjujući uticaj na lokalne deponije.

- Ако možemo da uhvatimo 50% otpada, to je prilika od 18 mlrd USD svake godine samo u SAD-u - zaključuje osnivač.

Izvor: eKapija

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti