United Airlines planira da koristi gorivo od otpada

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Američka-avio kompanija United Airlines namerava da ove godine upotrebi skoro 13 miliona litara niskougljeničnog avio-goriva napravljenog od otpada.

Na ovom projektu čiji je cilj smanjenje ugljeničnog otiska i povećanje upotrebe ekološkog goriva, kompanija sarađuje sa firmama uključujući Nike Inc i Siemens AG.

Planirana cifra je mala u poređenju sa više od 16 milijardi litara koliko je kompanija potrošila u godini pred pandemiju, ali je značajna u poređenju sa nešto manje od 4 miliona litara ekološkog goriva koliko je godišnje koristila od 2016. godine.

United Airlines smatra da će na ovaj način doprineti stvaranju tržišta za ekološko avio-gorivo.

- Videćemo kako se projekat razvija. Verujem da postoji ogroman potražnja - rekao je izvršni direktor kompanije Scott Kirby.

Do sada, avio-industrija se u smanjenju ekološkog uticaja letenja manje fokusirala na nove tehnologije, a više na kupovinu ugljeničnog ofseta.

Reč je o programu koji pojedincima i kompanijama omogućava da balansiraju svoj ugljenični otisak tako što će investirati u ekološke projekte koji čuvaju ugljen dioksid i na taj način kompenzovati sopstvene emisije gasova staklene bašte.

Kritičari su im to zamerali ističući da ovi programi ne adresiraju direktno klimatske ciljeve i maskiraju problem avio-emisija.

United Airlines, koji je ranije objavio da želi da smanji neto emisije gasova staklene bašte za 100% do 2050. godine i da želi da postane 100% zelena kompanija, takođe je kritikovao ove programe i najavio investicije u tehnologije za zarobljavanje ugljenika.

- Znamo da avioni nikada neće biti potpuno dekarbonizovani, ali nećemo upotrebljavati ofsete da postanemo 100% zeleni - rekao je Kirby.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj IATA poručuje da emisije gasova staklene bašte iz ekoloških goriva mogu biti za 80% niže nego kod standardnog goriva i da su ekološka goriva jedina srednjoročna opcija za smanjenje rasta emisija, jer avioni još ne mogu da pređu na električne panele.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti