Unapređenje trgovine u CEFTA regionu

Komentari: 0

U Privrednoj komori Srbije potpisan je Memorandum o saradnji na unapređenju trgovine u okviru CEFTA, koji treba da omogući uklanjenje barijera u trgovanju, usklađivanje dokumentacije koja prati prekogranično kretanje robe u regionu, te međusobno priznavanje veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata.

Memorandum su potpisali predsednik Upravnog odbora komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana ( KIF 3B6) Marko Čadež, direktor sekretarijata CEFTA Emir Đikić i Tomislav Knežević iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora KIF ZB6 i predsednik Privredne komore Srbije, poručio je da komore u regionu, kao glas privrede, pokušavaju da zajedno sa predstavnicima države nađu sistemska rešenja, a uvođenje "autorizovanog ekonomskog operatera" za trgovinu u regionu, na čijem uspostavljanju se radi, omogućiće kompanijama da prođu fazu registracije, koja se bazira na tome da se obezbedi transparentost u poslovanju, špediciji, uvozu i izvozu robe.

„Sve je spremno za međusobno usklađivanje i priznavanje svih dokumenata, ne samo samo kad je u pitanju dokument za autorizovane ekonomske operatere, već i ostali dokumenti, pogotovo veterinarski sertifikati u oblasti voća i povrća, kao i fitosanitarni sekrtifikati. To su svakodnevni problemi sa kojima se privrednici suočavaju u svom redovnom poslovanju. Na nama je da omogućimo međusobno priznavanje dokumentacije i da kada kamion uđe na Horgošu, on u Draču može da bude istovaren na brod, a da nije stao", kaže Čadež.

On dodaje da kompanije jednom registrovane kroz ovaj sistem, neće imati problema na graničnom prelazu, jer će sva dokumentacija biti međunarodno priznata, što je preduslov za funkcionisanje zajedničkog i jedinstvenog tržišta.

Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Safet Grdželiju izjavio je da potpisivanjem Memoranduma počinje jedna nova era saradnje u regionu.

"Cilj ovog sporazuma je da se ojača dijalog i partnerstvo u regionu, da privatni sektor ima mogućnost da bude deo odluka i sporazuma u regionu", kaže Grdželiju i naglašava da se nastoji da se uklone barijere kako bi se uticalo na ekonomski razvoj i popravljanje imidža regiona.

Samo tako region, navodi, može da bude atraktivan za investore i samo tako se mogu rešiti problemi. Naveo je da je u okviru Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana više od 350.000 firmi članica nacionalnih komora.

Direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić rekao je da 1. jula stupa na snagu odluka o punoj kumulaciji i povratu carina na uvoz iz trećih zemalja, te da to privredi regiona donosi benefit oko 100 miliona evra.
 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti