U Srbiji je 4.000 učenika završilo srednje stručne škole kroz program dualnog obrazovanja

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

U Srbiji je do sada 4.000 učenika završilo srednje stručne škole kroz program dualnog obrazovanja, od kojih je 70 odsto njih našlo posao u struci, a od naredne školske godine dualno obrazovanje trebalo bi da bude uvedeno i u visoko školstvo.

Na nedavnom predstavljanju rezultata ankete koju je sprovela Nemačko-srpska privredna komora o uslovima poslovanja u Srbiji, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović rekao je da su za iduću školsku godinu predviđena 52 obrazovna profila, od toga 28 profila u četvrogodišnjim školama, a 24 profila u trogodišnjim školama.

Trenutno je u program dualnog obrazovanja uključeno 900 kompanija, a Vesović kaže da se iduće godine očekuje da još 370 novih kompanija otvori vrata za 3.200 novih učenika koji ulaze u program dualnog obrazovanja.

Od ove godine, naveo je Vesović, dualno obrazovanje će biti uvedeno i u visoko školstvo."Ovo će biti prva godina u kojoj ćemo imati pet profila, pre svega u tehničkim naukama, na Mašinskom fakultetu u Nišu i Mašinskom fakultetu u Beogradu, ali i biće uvedeno i u menadžment u tehnologiji hrane, zatim odevno inženjerstvo i dizajn, i IT program studija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku", rekao je Vesović.

U Srbiji trenutno 6.900 srednjoškolaca pohađa dualno obrazovanje u srednjim struccnjim sskolama, kroz 47 obrazovnih profila.

 

Izvor: PKS


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti