U Evropi 2023. prvi put više struje iz vetra nego iz gasa

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Proizvodnja struje iz energije vetra u 2023. je prvi put premašila proizvodnju iz gasnih elektrana u Evropi doprinoseći smanjenju emisije ugljenika, pokazuju novi podaci nezavisnog instututa Ember.

EU povećava proizvodnju iz obnovljivih izvora u sklopu napora da odvikne blok od ruskog goriva i pomogne ispunjavanje klimatskog cilja – neto nulte emisije CO2 do 2050.

Proizvodnja struje iz fosilnog goriva pala je u 2023. za rekordnih 19% u odnosu na 2022. pri čemu je proizvodnja iz elektrana na gas smanjena za 15 % a iz uglja za 26%, prenosi Rojters podatke iz izveštaja Embera.

Istovremeno je proizvodnja iz vetra porasla za 13% i pokrivala je 18% u evropskom miksu.

- Evropa je na putu postepenog izbacivanja uglja i sada imamo četiri uzastopne godine pada proizvodnje struje iz gasa i verujemo da će se to nastaviti - rekao je za Rojters Emberov lider Dejv Džons.

Izveštaj je pokazao da su pad proizvodnje struje iz fosilnog goriva i povećanje iz obnovljivih i nuklearne energije za rezult imali smanjenje emisije ugljenika u energetskom sektoru za 19%.

Podaci pokazuju da je iz gasa proizvedeno gotovo 17% struje u EU u 2023. a iz uglja nešto više od 12%.

Najveći izvor u proizvodnji struje bila je nuklearna energija, sa udelom od gotovo 23%, dok je solarna energija obezbedila devet procenata, preneo je Rojters.

Ukupan udeo struje iz obnovljivih izvora u 2023. bio je rekordnih 44%.

Podaci pokazju i da je tražnja struje u 2023. smanjena za 3,4% zbog pada potrošnje u industriji i blagog vremena ali Džons očekuje rast u 2024, pošto je sve više proizvoda koji rade na struju.

- Obnovljivi izvori moraju da drže korak sa povećanjem tražnje kako bi se došlo do potrebnog smanjena emisija - rekao je prvi čovek Embera.

Izvor: Beta

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti