U Beču počeo prelazak sa elektronskog na mobilno poslovanje u javnoj upravi

Komentari: 0
Fotografija od: Industrija

Kod trećine svih austrijskih opština molbe i podnesci mogu se predati putem pametnog telefona i tableta.

Ono što se u Austriji na saveznom nivou planira u okviru strategije digitalizacije, od 6. marta 2018. godine je već realnost na lokalnom nivou - obavljanje administrativnih poslova u javnim službama preko aplikacije za pametni telefon.

Svi onlajn-formulari vodeće komunalne službe „amtsweg.gv.at“ od sada su automatski na raspolaganju na široko rasprostranjenoj opštinskoj aplikaciji „Gem2Go“, koja je optimizovana za mobilne uređaje.

Ovaj veliki korak prelaska sa elektronskog (E-Government) na mobilno poslovanje (M-Government) omogućen je uskom saradnjom dva vodeća preduzeća na komunalnom IT-tržištu u oblasti onlajn-formularai preduzeća „RIS d.o.o.“ u oblasti komunalnog Content-menadžmenta.

Na internet stranici komunalne službe za formulare „Amtsweg.gv.at“ koja posluje po nalogu Austrijskog saveza gradova građanima stoji ukupno oko 37.000 onlajn-formulara za oko 650 gradova i opština na raspolaganju.

Mobilna ponuda posebno većih gradova i opština obuhvata aplikacije za razne prijave građana, mobilno očitavanje satova za potrošnju vode, vođenje termina za odnošenje smeća i dr.

Aplikacija „Gem2Go“ može se putem Apple, android i Windows-uređaja preuzeti besplatno na App-Store-u.

 

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti