TwinCAT DATABASE SERVER

Komentari: 0

U industriji, procesni podaci su od najveće važnosti za osiguranje kvaliteta i kontrolu procesa.

Obično se PLC kontroler mašine ili namenska merna oprema koristi za hvatanje procesnih podataka, ako postoji potreba za tačnijim i bržim uzorkovanjem.

Međutim, budući da PLC kontroler nije namenjen za pohranu velikih količina podataka, potreban je barem dodatni računar, gde namenski softver brine o čitanju podataka i zapisivanju u bazu podataka.

Beckhoff proizvod TF6420 TC3 Database Server dostupan je za gore navedene potrebe snimanja ili čitanje podataka u bazi podataka.

Budući da su Beckhoff kontroleri većinom PC kontroleri i već su u osnovi industrijski računari, veza s bazom je znatno olakšana, budući da nije potreban dodatni računar za snimanje podataka iz kontrolera.

TwinCAT Database Server omogućuje jednaku razmenu podataka između PLC-a i baze podataka.

Mogu postojati različite mrežne topologije, kao što je prikazano na slici 1. Baza podataka može se instalirati na samom upravljačkom industrijskom računaru, gde je PLC runtime ili je instalirano zasebno na namenskom poslužitelju.

TwinCAT Database Server može se istovremeno povezati s više baza podataka.

Podržava veliki broj MS SQL baza podataka, MS SQL Compact, MS Access, MySQL, Oracle, PostgreSQL, ...

Takođe, podržava takozvanu NoSQL bazu podataka MongoDB.

Database server pruža tri načina rada:

* Konfiguracijski način olakšava konfigurisanje snimanja podataka bez programiranja, a posebno je zanimljiv za korisnike koji nisu upoznati s bazama podataka i programiranjem PLC-a te žele samo cikličko beleženje podataka.

* PLC expert način namenjen je prvenstveno korisnicima koji su stručni u PLC programiranju.

U Database server konfiguratoru potrebno je postaviti samo osnovne postavke za pristup poslužitelju podataka, a sve ostalo možete izvršiti u PLC programu, uključujući stvaranje nove baze podataka i tablice.

Osim funkcijskih blokova konfiguracije, knjižnica takođe ima funkcionalne blokove za čitanje i pisanje u bazu podataka.

* SQL expert metoda namenjena je, pre svega, za poznate baze podataka i SQL jezik.

Omogućuje vam stvaranje SQL naredbe kao što je, na primer, Insert, Select ili Update u PLC kodu, a Database server omogućuje da je stvorena naredba poslata u bazu podataka.

Iz PLC programa pohranjene procedure se takođe mogu pokrenuti u bazi podataka (stored procedures).

Database server takođe ima vrlo koristan alat za SQL Query Editor. Pomoću ovog alata možemo vam pomoći u pisanju potrebne SQL naredbe.

Jedna SQL naredba se može pokrenuti u samom uređivaču i prikazan je vraćeni rezultat.

Iz pripremljene SQL naredbe je moguće automatski generisati PLC kod, koji se zatim ubacuje u PLC projekat, čime se štedi vreme za programiranje PLC koda.

Različite mogućnosti korišćenja TwinCAT Database servera korisnicima pružaju vrlo fleksibilan i moćan alat za klasično beleženje podataka i pristup podacima iz baze podataka.

Zajedno s drugim Beckhoffovim proizvodima kao što su merni moduli, industrijski računari, softverski paketi za analizu i obradu signala, TC3 Database Server čini kompletan skup proizvoda za kontrolu i prikupljanje podataka iz mašina i industrijskih procesa.

Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.
Zbiljska cesta 4
1215 Medvode, Slovenija
Tel.: +386 1 361 30 80
www.beckhoff .si
info@beckhoff .si


 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti