TOPOMATIKA - USLUGA CT SKENIRANJA I GEOMETRIJSKE ANALIZE PROIZVODA

Komentari: 0

Povećanim zahtevima proizvodnje kompleksnih komponenti i raznih sklopova, povećali su se i zahtevi za merenjem, posebno unutrašnjih struktura.

Odgovor na ove zahteve merenja je metoda kompjuterske tomografije (CT ).

Ova metoda jedina daje celokupnu 3D geometriju (3D skeneru vidljivih i nevidljivih površina) za NDT analizu defekata i poređenje referentnih modela sa stvarnim komponentama, bez sečenja uzorka.

U nastavku pročitajte kako vam CT merenja mogu unaprediti poslovanje.

Poznato je da su se zahtevi za geometrijskim karakteristikama proizvoda i sklopova unazad dvadesetak godina drastično povećali.

Razvijaju se novi materijali, dizajn je postao kompleksniji, što je uticalo i na povećanje zahteva u kontroli kvaliteta, posebno za dimenzionalnim analizama komponenata.

Posledično, zbog kompleksnosti proizvoda glavni zahtev je brzo merenje kompletne površine proizvedene komponente.

Odgovor na taj zahtev omogućili su optički 3D merni sistemi.

Primer takvog mernog sistema je ATOS Q, nemačkog proizvođača GOM GmbH.

Osim kompleksnosti spoljnih površina, plastične komponente imaju kompleksnu i unutarnju geometriju koju je donedavno bilo moguće meriti samo uz destrukciju (rezanje, oštećenje) uzorka. 3D skeneri mogu meriti samo površine koje su opti čki vidljive, jer 3D skener sa dve kamere "vidi" poput čoveka.

S druge strane, ponekad su pojedinačne komponente geometrijski unutar zadanih tolerancija, ali javljaju se problemi kada se komponente sklope.

Zato je poželjno meriti i proizvode u sklopu.

Kada su u pitanju zahtevi merenja unutarnjih površina ili sklopova, odgovor je kompjuterizovana tomografi ja koja daje celovitu 3D geometriju proizvoda za dimenzionalnu i GD&T analizu, kontrolu uključina u materijal komponente (zrak ili neki drugi materijal) ili samo za poređenje referentnih i stvarnih stanja.

TOPOMATIKA d.o.o. je prepoznala važnost upotrebe kompjuterizovane tomografije (CT) za industrijske aplikacije, te od protekle jeseni nudi usluge CT skeniranja i 3D merenja kompletne geometrije bez destrukcije.

Primer mernog sistema kompjuterizovane tomografije je METROTOM 6 scout, nemačkog proizvođača Carl Zeiss GmbH.

BENEFITI I PREDNOSTI CT SKENIRANJA

CT skeniranjem objekta dobijenog injekcijskim brizganjem, omogućena je analiza do najsitnijeg detalja bez potrebe za njegovim rezanjem.

Na ovaj način skenirani objekat ostaje funkcionalan i nakon celokupnog procesa analize i nije ga potrebno baciti.

METROTOM 6 scout sistem u kombinaciji s GOM Volume Inspect mernim soft verom, dobitna je kombinacija za detaljnu analizu objekata složene unutrašnje strukture.

Postupak prerade polimera injekcijskim brizganjem omogućava dobijanje složenih objekata od različiti h vrsta polimera.

Pošto na karakteristi ke dobijenog objekta utiče veliki broj faktora, od značajne je važnosti sprovoditi kontrolu prvih uzoraka - kako bi se parametri procesa brže i jednostavnije optimizovali.

Na rezultati ma dobijenim CT skeniranjem unutar GOM Volume Inspect softvera, moguće je sprovesti :

• poređenje stvarnog objekta s CAD modelom,

• dimenzionalnu i GD&T analizu,

• analizu celokupnog preseka,

• analizu debljine zidova,

• NDT analizu defekata (poroznost/uključine) unutar objekta,

• izradu mernog izveštaja.

ANALIZA DEFEKATA

Uvidom u unutrašnjost skeniranog objekta mogu se uočiti uključine (lunkeri) zraka ili nekog drugog materijala. Njihovom analizom dobijaju se informacije o njihovoj raspodeli, volumenu, dimenzijama i udelu u materijalu.

U zavisnosti od traženih zahteva na skenirani objekt, dobijene dimenzije uključina mogu se pokazati u mapi boja određenoj prema traženim tolerancijama.

GD&T ANALIZA

Pošto CT skeniranje uz spoljni prikaz objekta omogućuje i prikaz njegove unutrašnjosti , ono nam omogućava sprovođenje celovite GD&T analize na celokupnoj površini objekta.

U programskom paketu GOM Volume Inspect moguće je evaluirati Tolerancije oblika u skladu s međunarodnim standardima ISO 1101 i ASME Y14.5M kao što je oblik površine (eng. Surafce Profi le) ili kružnost (eng. Roundness) i drugih.

ANALIZA DEBLJINE ZIDA

Jedan od česti h izazova kod brizganja plasti ke je postići zadanu debljinu zida komponente. Kompletnim skeniranjem komponente i analizom celovite površine objekta, možemo dobiti podatke kao što je debljina zida na svim traženim područjima.

DIMENZIONALNA ANALIZA

Uz poznatu 2D i 3D dimenzionalnu analizu spoljnih dimenzija objekta, CT skeniranje omogućava i dimenzionalnu analizu unutrašnjih (oku nevidljivih) dimenzija.

TOPOMATIKA d.o.o.
Beograd-Zemun, Ratarski Put 57,
11080 Galenika, Srbija
Tel: +381 60 3496 011
E-mail: info@topomatika.rs
www.topomatika.rs
Merna laboratorija i ured:
Kraljevačkog bataljona 75,
34000 Kragujevac,
Srbija

O Autoru

Josip Kos i Petra Oković

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti