Toplotne pumpe vazduh/voda postaju budućnost HVAC industrije

Komentari: 6

Efikasnost je postala vodeći trend kada je u pitanju industrija, zbog čega HVAC sistemi (za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju) postaju sve popularniji u izgradnji i renoviranju kuća i poslovnog prostora.

U godinama iza nas, korisnici su mnogo pažnje pridavali pristupačnim cenama ulja i gasa, dok o energetskoj efikasnosti niko nije brinuo. Osim toga, u građevinskoj industriji bili su popularni objekti koji su potpuno odgovarali vremenu u kojem su građeni, međutim, sa pomeranjem akcenta na efikasnost, došlo je do preispitivanja i potrebe za odgovarajućom strategijom za korišćenje HVAC tehnologije.

Upravo tu na scenu stupaju toplotne pumpe vazduh/voda (Air to Water Heat Pumps – AWHP), čiji je režim rada sličan radu kotla, ali uz daleko veću efikasnost. Zapravo, u pogledu potrošnje električne energije, učinak je značajno veći od ulaganja.

Graditelji novih kuća i kancelarija opredeljuju se za ugradnju toplotnih pumpi, a broj novih instalacija raste na godišnjem nivou . S obzirom na to da će nova era biti posvećena podizanju ekološke svesti, kao i redukovanju potrošnje električne energije, sa ciljem smanjenja troškova, vlade mnogobrojnih zemalja takođe savetuju i podstiču ugradnju ovih pumpi u nove objekte. Iako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ključ rada toplotnih pumpi vazduh/voda jeste apsorpcija toplotne energije iz spoljašnjeg vazduha, čak i pri temperaturama nižim od -20 stepeni celzijusovih.

Na taj način, zahvaljujući dobrom koeficijentu efikasnosti (COP), toplotna pumpa na iskorišćen 1kW električne energije može dati i do 3kW toplotne energije. Sa ovako dobrim rezultatima, jasno je zašto je u budućnosti prelazak na pumpe vazduh/voda neizbežan.

Prema Udruženju za istraživanje i informisanje o građevinskim uslugama, očekuje se da se prodaja modela Monobloc poveća za oko 10 puta u odnosu na 2008. godinu do 2017. godine. 

LG Therma V: Efikasno grejanje bez premca

Postavlja se pitanje šta je to što čini toplotne pumpe tako efikasnim? Ako pogledamo toplotnu pumpu vazduh/voda Therma V, proizvod kompanije LG Electronics, utvrdićemo da nekoliko faktora doprinosi naprednim mogućnostima grejanja. 

Na primer, Therma V može raditi ispravno i na mnogo nižim temperaturama nego u normalnom sistemu grejanja, a BLDC kompresor koristi jak neodimijum magnet, čineći ga 8 odsto efikasnijim od standardnog AC kompresora (Kada se pokreće na 40Hz).

Pored toga, pumpa za vodu je 65 odsto efikasnija od konvencionalne, dok je izmenjivač toplote poboljšan za 28 odsto. Performanse dodatno poboljšava dizajn, koji je optimalno prilagođen izmenama toplote. 

Redefinisanje energetske efikasnosti putem tehnologije invertera 

Kako Therma V sistem napaja inverterska tehnologija kompanije LG, povećana je i energetska efikasnost. Inverter omogućava sistemu da funkcioniše sa minimalnom energijom, umesto rada na on/off režimu. Ovo praktično znači da, dok je temperatura prostorije daleko od željene, toplotna pumpa radi punom snagom, a kako se temperatura prostorije približava postavljenoj, intenzitet rada se smanjuje.

Pored toga, BLDC ventilator Therma V pumpe nudi dodatnu uštedu energije do 40 odsto kada radi na malim brzinama i 20 odsto pri većim brzinama, u odnosu na motore naizmenične struje (Bazirano na laboratorijskom testu, koji je sprovela kompanija LG).

Pogodnost i fleksibilnost za instalatere i korisnike

Instalateri sada imaju više slobode i u samom dizajniranju sistema grejanja u zgradama uopšte. Fleksibilnost štedi više vremena i novca na duži rok, jer je sve lakše, kako projektovanje, tako i instalacija i održavanje.

Na kraju krajeva, mnogo je lakše prilagoditi Therma V sisteme zgradi, nego adaptirati zgradu u skladu sa postojećim sistemom grejanja. Pored toga, diferencirana struktura koju čine koncept sve-u-jednom, zlatna zaštita i funkcije usmerene prema korisniku, poboljšavaju ugled profesionalaca i zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Pouzdanost i izdržljivost

Posvećenost kompanije LG ka poboljšanju kvaliteta proizvoda za grejanje je očigledna u procesu razvoja koji se ogleda u dizajnu pumpe Therma V.

Da bi se osigurala pouzdanost proizvoda na ekstremno niskim temperaturama, testovi na terenu su sprovedeni u energetskim labaratorijama kompanije LG.

U međuvremenu, kompanija procenjuje trenutnu tehnologiju i pronalazi načine za poboljšanje u svojim tehnološkim labaratorijama. Postoje čak i komore u kojima se pouzdanost i izdržljivost proizvoda rigorozno testiraju. 

Kako se industrija pomera od kotlova prema pumpama, mnogo pogodnosti čini Therma V jednom od najefikasnijih i najštedljivijih sistema.

AWHP pumpe već sada nas vode u novu eru sve manjeg uticaja na životnu sredinu i povećanu održivost.

www.lgethermav.com

6 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
Dragan
24.11.2017 22:20
Super je sistam ali je skup mnogo Odgovori
saša m.
22.11.2017 13:36
Konverzija 1:3 je prosto nemoguća! Iz 1Kw el.en. se ne može dobiti 3 Kw toplotne en. ljudi Odgovori
Borce
25.11.2017 09:09
Nemoze svakako , nije to perpetum mobile x 3 , moze samo ako se doda postojeca besplatna temperatura vazduha, po meni.
Zoran Dimitrijoski
22.11.2017 09:41
Sve je to u redu, ali niste nista pisalo o ceni, koliko kosta ugradnja jedne toplotne pumpe i ko moze to da si priusti. Jeste, investicija se vraca za neznam koliko godina, ali ako buducnost je u tim toplotnim pumpama, onda morate da nadzete nacina da to bude pristupacno u sto vise domacinstva, a ne samo onima koji i onako mogu da si priuste grejanje na sta hoce. Kad ponudite cene koje mogu da si priuste i jedne prosecne porodice, onda je ok. Ali kad kazete nekome da ta investicija ce ga kostati vise od 7-8 hiljada eura, onda niko i ne razmislja o ovome.
Hvala vam, i ovo cisto shvatite kao dobronamerno zapazenje jednog veoma zainteresovanog korisnika ovih toplinskih pumpi, ali finansijski nemocan.
Pozdrav Odgovori
Stojan
22.11.2017 20:54
Pa bolje je da se ulozi u grejanje nego u polovni Golf....
Душан
21.11.2017 15:22
Нигде нисте објаснили како ради пумпа!
Нема колика је потрошња.
Нема где може да се набави и колико кошта.
Нема много тога, али има ЕПП-а. Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti