Tehnologija lepljenja

Komentari: 0

Redakcija časopisa „Industrija“ imala je priliku da prisustvuje stručnom seminaru „Proces lepljenja i zahtevi za kvalitet lepljenih spojeva u proizvodnji konstrukcijskih delova u mašinstvu“ koji se održao u Ambasadi Republike Češke osmog oktobra u organizaciji SVV Praha s.r.o., Centrum Lepeni Brno (Centar lepljenja Brno) i Društva za unapređivanje zavarivanja u Srbiji – DUZS. Ovaj stručni seminar je bio posebno interesantan kompanijama koje imaju prostora da tehnologije lepljenja i zaptivanja još intezivnije koriste u svojoj proizvodnji namenjenoj izradi mašina, opreme i mašinskih sklopova za prvu ugradnju.

Prisutne je na početku seminara pozdravila Njena ekselencija ambasadorka Republike Češke u Srbiji Ivana Hlavsova. Ona je istakla da je Češka prijatelj Srbije i da će svojim iskustvima pomoći Srbiji u evropskim integracijama. Češka u ovom trenutku ima kompanije iz ove oblasti koje mogu svojim iskustvima da podele važne informacije kao što je slučaj danas, a informacije i iskustva prezentovaće specijalizovana kuća koja se bavi tehnologijom lepljenja i zaptivanja. Ona je naglasila da je ambasada uvek otvorena za sve savete i pomoć kompanijama koje žele da sarađuju sa Češkom i ne samo zato što je to posao ambasade već i zato što su svesni važnosti tog posla. Na kraju je njena ekselencija svim prisutnima poželela prijatan radni dan, sa uverenjem da će se uspostaviti dobra poslovna saradnja.

Dr V. Grabulov, izvršni rukovodilac DUZS-a je izrazio čast da ispred DUZS-a vodi skup. Pored zahvalnosti koje je uputio kolegama iz Centra za lepljenje Brno, rekao je da su oni i bili jedni od glavnih inicijatora da se ovaj seminar održi. Ovo je prilika da se izvrši promocija ove tehnologije, koja je veoma bliska mašinskom zavarivanju, gde će se predstaviti koje su prednosti ovakvog spajanja.
Ondrej Kisilka, rukovodilac Centra lepljenja Brno, zahvalio se Dr Grabulovu za naglašavanje simbolike između lepljenja i saradnje Češke i Srbije. Upoznao je sve prisutne sa programom seminara koji se sastojao od nekoliko delova: Šta je to lepljenje?, Upotreba lepkova i njihove osobine, mogućnost primene u industriji, opšti principi za procese lepljenja, proizvodni zahtevi, kvalifikacija osoblja, menadžment lepljenja... 

 

 

Osnovne informacije o lepljenju

Lepljenje je proces spajanja materijala gde do spajanja dolazi pomoću kohezije (unutrašnja čvrstoća lepljenja) i adhezije (prijanjanje lepka ka lepljenoj površini). O lepljenju se često govori kao o specijalnom procesu, slično kao što je i kod zavarivanja. Lepljenje predstavlja moderan proces spajanja materijala, koji se već dugo primenjuje u avio industriji, a postepeno prelazi u masivnoj meri i u ostale oblasti industrije. Lepljenje je proces koji zahteva kompleksan sistem upravljanja, to nije samo obična stavka proizvodnog portfolia. U odnosu na zavarivanje, termički ne utiče na materijal. Nasuprot mehaničkim spojevima lepljenje eleminiše pojavu korozivnih mesta, takođe u suštini pruža neograničenu mogućnost dizajna što se oblika tiče. Gospodin Kisilka je poneo i uzorke koji pokazuju rezultate ovog procesa od koga je jedan bio i deo poda tramvaja, koji je nastao procesom lepljenja. Po njegovim rečima momentalno u ovom trenutku ovakav pod nalazi se u svakom tramvaju. Sastavni delovi svakog mobilnog telefona su lepljeni lepkom koji omogućava sprovođenje električne energije.

Lepljenjem se snižava masa gotovog proizvoda, a sa nekim izuzecima sve se može lepiti. Na ovaj način spajanja obezbeđuju se različite vrste lepljenih spojeva (od čvrstih do elastičnih), mogućnost uštede troškova, integracija dodatnih funkcija (prigušavanje vibracije i buke, toplotna izolacija, električna provodljivost...), odlična otpornost na udarce, kao i kombinovanje sa ostalim tehnologijama spajanja, kao što je zavarivanje. Gospodin Kisilka je naveo još neke primere kao što je automobil gde je čeono staklo zalepljeno elastičnim spojem za karoseriju, kao i da vrata automobila Fiat 500l nisu metalna već se sastoje od lepka. Lepak nakon mešanja dve ili više komponenti ili otvrdnuti lepak se ponaša kao plastična masa. Rezime je da lepljenje može da zalepi materijale, da ispuni materijale, da obezbedi dodatne funkcije, da stvori gotove oblike i strukture, da popravlja, kao i da ima mnoga druga svojstva.

Kvalifikacija procesa lepljenja

- Kompleksna specifikacija za lepljenje pre početka projekta između naručioca posla i proizvođača. U dokumentu su preispitani i odobreni svi zahtevi za lepljenje proizvoda i beleška o tome je sačuvana u projektnoj dokumentaciji.
- Lepljene spojeve je potrebno konstruisati tako da kapacitet opterećenja bude veći od stvarnog opterećenja. Pretpostavka je da je definisano šta spoj treba da prenosi i šta prenosi sistem lepljenja.
- Lepljenje je tako opširna oblast da isključivo obukom nije moguće postići sve pretpostavke za obavljanje ove delatnosti. Uvek je za to neophodna i praksa.
- Bez tehnologije nije moguće vršiti industrijsko lepljenje. Tehnologija je ključna tačka između konstruisanja i proizvodnje. To je u suštini filter za konstrukcijske i proizvodne zahteve.
- Planiranje proizvodnje mora da poštuje sve zahteve za proces lepljenja, na primer tehnološke vremenske intervale otvrdnjavanja lepkova, temperaturu i uslove sredine u kojoj se vrši lepljenje itd.
- Proizvodnja ne obavlja samo direktive planiranja i proizvodnje, već paralelno prati i međuoperacioni kvalitet. I to naročito kod specijalnih procesa kao što je lepljenje.
- Lepljeni spojevi, lepkovi, prajmeri i druge stvari imaju specijalne zahteve za skladištenje, pakovanje i ekspediciju. Moramo ove zahteve da poštujemo i da kontrolišemo da li se respektuju.

Kvalifikacija osoblja

Osobe za lepljenje su kvalifikovana lica koje obavljaju sve aktivnosti koje su povezane sa lepljenjem u preduzeću i van preduzeća. Kao osnovu za lepljenje moguće je smatrati i kvalifikaciju na osnovu prethodnog iskustva. Ali to je apsolutni minimum. Za obavljanje lepljenja i nadzor lepljenja se preporučuju sledeće kvalifikacije:
- Osoblje koje izvodi lepljenje → DOC EWF 515 – European Adhesive Bonder
- Osoblje nadzora → DOC EWF 516 – European Adhesive Specialist i DOC EWF 517 – European Adhesive Engineer

Zahtevi koji su potrebni kandidatima za

DOC EWF 515 su: Fizički i psihički preduslov i minimalno 16 godina starosti. Zahtevaju se osnovne sposobnosti za obrađivanje materijala. Preporučuje se prethodna obuka iz struke. Polaznici kursa moraju da veoma dobro poznaju jezik na kome se odvija obuka.
DOC EWF 516: Srednjoškolsko obrazovanje – tehničkog, prirodno – matematičkog ili hemijskog smera. Minimalno 20 godina starosti, uključujući i najmanje dve godine prakse u struci.
DOC EWF 517: Pretpostavka za pohađanje kursa je uspešno završeno inžinjersko obrazovanje. Pohađaoci koji ne ispunjavaju ovaj uslov mogu uz određene uslove da ipak pohađaju kurs „EAE“. Ukoliko uspešno položite ispite, nadležna organizacija može ovom licu da dodeli pravo da u konkretnom preduzeću vrši nadzor 1. Stepena na osnovu norme DIN 6701. 

Bilateralna razvojna saradnja između dve zemlje proširena je za evropsku dimenziju i mnogi projekti se, između ostalog, fokusiraju na prenošenje tehničkih know-how znanja i veština, prenošenje iskustava sa procesom ekonomske transformacije, kao i pružanje neophodne tehničke pomoći povezane sa budućim ulaskom u EU. Trenutno se i dalje realizuju projekti u sektorima koji su se u prethodnom periodu pokazali kao uspešni, tj. zdravstvo, snabdevanje vodom i komunalne usluge, energetika i sektor podrške malim i srednjim preduzećima.

O Autoru

Stevan Jovičić

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti