Stacionarni stezni sistemi Stege 2.0: Povratak modernog klasika

Komentari: 0

Da li su stege staromodne? - “Naprotiv!”, tvrde stručnjaci tehnologije stezanja SCHUNK-a. Naročito u vremenima automatizovanih mašinskih postrojenja, neprekidna je potražnja za mehaničkim steznim uređajima.

Kompetentni lider sistema za hvatanje i tehnologiju stezanja je sistematski uspostavio univerzalni program Basic-linije, koji pokriva širok spektar primena.

Moderni mehanički uređaji za stezanje imaju veoma malo zajedničkog sa tradicionalnim vrstama stega. Odavno se stega Basic-linije razvila u visokoprecizan i snažan paket koji je jednostavan za upotrebu i u kompaktnom prostoru proizvodi velike sile stezanja.

Umesto podrobnog reljefiranja komada za obradu, večnog okretanja zatezne šipke ili življenja sa vibracijama prilikom obrade, SCHUNK stega Basic-linije ne ostavlja prostor za kompromise.

Već polovina okreta ključa je dovoljna da se komad za obradu uz pomoć hvataljke pouzdano stegne i dubinom od samo 3 mm.

Posebno u modernim konceptima proizvodnje sa skladištima predmeta za obradu, stega Basic-linije slovi za ekonomsku osnovu stezanja obradaka. Na nosećim paletama i višestepenastim stegama pokazuje 24/7 dragocen učinak.

Gotovo nezapažen od strane javnosti, sistem hvataljki kojim se prilikom stezanja sirovog komada eliminišu dodatni radni procesi kao što je reljefiranje, ili omogućava brzo podešavanje opsega stezanja - pronašao je svoj put do proizvodnje.

Sličnu efikasnost postiže i integrisani interfejs za brzu promenu: Interfejs sa nultom tačkom omogućava da se kompletna stega zameni za nekoliko sekundi sa 100% tačnosti ponavljanja.

Pomoću sistema za brzu promenu čeljusti, mogu se u samo nekoliko koraka zameniti i specifične čeljusti za obratke i pokriti širok opseg komada za obradu.

Veliki sistemski program

Stega Basic-linije sa ručnim upravljanjem SCHUNK KONTEC KSC serije je visokoefikasni univerzalni uređaj za obradu sirovog materijala i gotovih delova.

Pokreće je vreteno, koje je zaštićeno u potpuno zatvorenom sistemu. Stega se aktivira jednostavno i brzo pomoću moment ključa.

Čak i sa malim obrtnim momentom, postižu se velike sile stezanja i do 50kN (veličina 160). Kako se stezanje obavlja zatezanjem, opterećenje na savijanje na glavnom telu, a time i podizanje stege se smanjuju, što povećava tačnost krutosti stezanja.

Posebna karakteristika stege Basic-linije SCHUNK-a je modularna struktura portfolija, pomoću koje su pokrivene najrazličitije standardne primene. Sistemi stezanja su dostupni po pristupačnim cenama u tri osnovne varijante:

Centrična stega: Manuelna centrična stega KONTEC KSC je multitalent među stacionarnim sistemima stezanja.

Bilo da se radi o konvencionalnom stezanju, malim dubinama stezanja za petostranu obradu, oblikovanim komadima, pločama ili rezanju sečivom: KONTEC KSC se prilagođava u tren oka i garantuje visoku preciznost i velike sile stezanja pri ekstremno ravnom dizajnu.

Radni komadi se pouzdano pričvršćuju za manje od jedne sekunde. Prethodno fiksno pričvršćeni centralni ležaj, kao i podešeni klizači osiguravaju tačnost ponaljanja od +/- 0,01 mm i omogućavaju preciznu grubu i završnu obradu komada u jedinstvenom sistemu stezanja.

Potpuno zatvoreni pogon i integrisano pražnjenje opiljaka obezbeđuju visoku stabilnost procesa i minimalno habanje.

Kao komponenta po veoma atraktivnoj ceni, KONTEC KSC omogućava posebno ekonomičnu opremu za skladištenje paleta.

Jednostruka stega: Specijalno koncipirana za upotrebu u automatizovanom mašinskom postrojenju je jednostruka stega KONTEC KSC-F sa čvrstom čeljusti.

Poentira zahvaljujući brzom podešavanju opsega stezanja, ravnom dizajnu i maloj težini – savršenim preduslovima za upotrebu u svim centrima za obradu.

Zahvaljujući brzom stezanju od 160°, komadi za obradu su za manje od sekunde precizno stegnuti moment ključem i stega je bezbedno zaključana.

Veličine KSC-F 80, KSC-F 125 i KSC-F 160 posebno su dizajnirane za uobičajene palete dimenzija 320x320 mm, 400x400 mm i 500x500 mm.

Dvostruka stega: KONTEC KSC-D je laka i ravna dvostruka stega, specijalno predviđena za zahtevnu kontinuiranu upotrebu u automatizovanim strojevima sa skladištenjem obradaka.

Pomoću praktične funkcije treće ruke mogu se dva obratka, na primer, i na višestepenastim stegama umetnuti jedan za drugim, fiksirati i na kraju zajedno pričvrstiti.

Zahvaljujući trapezoidnom navoju postižu se velike sile stezanja uz mali manuelni napor.

Indukciono kaljeno glavno telo, dugačke vođice, precizno podešeni klizači, kaljene čeljusti, kao i potpuno zatvoreni pogon obezbeđuju kontinuirano visoku preciznost, maksimalnu otpornost na habanje i minimalne zahteve za čišćenjem.

Potpuno niklovane, stege su pri kontinuiranoj upotrebi na sistemima paleta ili višestepenastim stegama potpuno zaštićene od korozije.

Pametne funkcije za brzu zamenu

Sve tri varijante su dostupne u veličinama 80, 125 i 160 sa različitim dužinama glavnog tela. Operater ima veliki izbor standardnih programa čeljusti, čime je obezbeđena najveća moguća fleksibilnost.

Pomoću sistema za brzu promenu čeljusti, mogu se u samo nekoliko koraka zameniti i specifične čeljusti za obratke i pokriti širok opseg komada za obradu.

Preko reverzibilnih čeljusti, zavisno od veličine, pokrivaju široki opseg stezanja između 0-458 mm (KSC), 0-463 mm (KSC-F) i 0-331 mm (KSC-D, dva obradka) .

U cilju skraćivanja vremena za podešavanje, KONTEC KSC osnovna stega može se kombinovati sa SCHUNK sistemom za stezanje sa nultom tačkom VERO-S.

U tu svrhu se zavrtnji nultog sistema za stezanje montiraju bez adapter-ploče direktno u glavno telo stege.

Time je omogućeno da se stega u sekundi, uz maksimalnu tačnost ponavljanja, zameni na radnoj ploči mašine na višestepenastim stegama ili piramida-stegama.

I tu je isplativ ravni dizajn serije KSC. Za stezanje dužih delova kombinuje se više KSC stega.

SCHUNK GmbH & Co. Spanntechnik KG
Lothringer Str. 23
D-88512 Mengen
Tel. +49-7572-7614-1301
Fax +49-7572-7614-1039
spannsysteme@de.schunk.com
www.schunk.com

BIBUS doo
Karađorđeva bb
BA 76311 Dvorovi - Bijeljina
tel +387 55 423 444
mob +387 65 518 073
fax +387 55 423 444
kontakt: Ing. Đorđe Jeroti ć
e-mail jd@bibus.ba
www.bibus.ba

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti