Srbija voz nabaviće od kompanije Stadler Poljska najmanje 18 elektromotornih vozova

Komentari: 1
Fotografija od: pixabay.com

Srbija voz nabaviće od kompanije Stadler Poljska najmanje 18 elektromotornih vozova za regionalni saobraćaj, piše u obaveštenju Evropske banke za obnovu i razvoj.

Navodi se da je ugovor dodeljen Stadleru 27. decembra kao najboljem ponuđaču na tenderu raspisanom još u februaru 2020. godine.

Vrednost ugovorene nabavke je približno 112,32 mil EUR, a finansira se iz kredita EBRD.

U saopštenju se podseća da je Srbija voz planom poslovanja za 2019. godinu planiralo nabavku najmanje 18 novih elektromotornih jedinica (EMU) za regionalni saobraćaj na celoj teritoriji Srbije.

Evropska banka za obnovu i razvoj tada je odobrila Srbija vozu kredit u iznosu od 100 mil EUR za kupovinu novih 18 vozova, sa četiri vagona.

Iz EBRD je tada rečeno da očekuju da će ovo poboljšanje usluga Srbija voza podstaći nove putnike da počnu više da koriste železnički transport, što dugoročno može doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Vozovi su namenjeni za prevoz putnika sa pratećim prtljagom u regionalnom saobraćaju, a kako se ističe, vozovi će biti takvi da mašinovođa njima može da upravlja pouzdano i bezbedno, uz najveći mogući stepen automatizacije.

Pored Stadlera, na tender su se prijavili i Alstom Transport i konzorcijum STS trains (Hitachi).

Izvor: eKapija

1 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar
igor gertner
06.07.2022 23:29
dali su vam stikle 18 vozovi u beograd iz poljske i rusije Odgovori

Ostavi komentar

Klijenti