Srbija važna izvozna tačka za austrijske kompanije

Komentari: 0
Fotografija od: Jelena Marković

Privredna saradnja Srbije i Austrije je odlična i naša zemlja predstavlja važnu izvoznu tačku za austrijske kompanije, dok one koje posluju na srpskom tržištu vide Srbiju kao lidera u dualnom obrazovanju na Zapadnom Balkanu i zadovoljne su stručnom radnom snagom školovanom po dualnom modelu obrazovanja.

To je ocenjeno u razgovorima Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije sa Haraldom Marerom, predsednikom austrijske Privredne komore i Fridrihom Štiftom, direktorom Austrijske agencije za razvoj (ADA).

Fokus austrijskih privrednika je prvi put na Zapadnom Balkanu, posebno na srpsko i albansko tržište, izjavio je Čadež u Beču gde je prisustvovao tradicionalnom Danu izvoza koji organizuje Privredna komora Austrije.

Marer je rekao da je važno i dobro što postoji poverenje na nivou privrednih komora, koje savetuju vlade o važim ekonomskim pitanjima, dodajući da sa predsednikom PKS ima odličnu saradnju.

„Austrija rado investira na Balkanu, austrijske firme rado investiraju u Srbiju. Imamo dugu tradiciju da zajedno razmišljamo šta je potrebno Evropi, orijentisani smo na inovacije i tehnološki napredak", izjavio je Marer.

Ukazuje da su potrebne otvorenije granice sa regionom Zapadnog Balkana, kako bi se dodatno osnažila trgovina.

„To jača budućnost našeg kontinenta. Želimo da se države Balkana približe korak ka članstvu u EU. Stabilnost koji region može imati u budućnosti zasniva se na zajedničkom blagostanju. Tome smo spremni da pružimo naš doprinos na svim nivoima, pa i naša preduzeća koja žele da rade i da zarade. Na tim osnovama mogu da se razvijaju naše zemlje", rekao je Marer.

U razgovoru Čadeža i Fridriha Štifta, direktora Austrijske agencije za razvoj (ADA), konstatovano je da je po pitanju dualnog obrazovanja, Srbija vodeća na Balkanu, dok interesovanje za ovaj obrazovni model raste na Kosovu i u Albaniji.

„Srbija na Balkanu prednjači u oblasti dualnog obrazovanja, a austrijske kompanije koje u Srbiji posluju zadovoljne su stručnošću radne snage“, kaže Štift i ukazuje da:

„Ako jedna zemlja ima dobro obrazovane kadrove koje dobija kroz dualno obrazovanje, time osigurava da mladi ostaju u svojoj državi čime se pomaže i u privlačenju stranih investicija“.

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti