Srbija će predati kandidaturu za uključivanje u jedinstveni platni sistem EU

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay.com

Srbija će, kako su najavili predstavnici Vlade, do kraja godine predati kandidaturu za uključivanje u jedinstveni platni sistem Evropske unije - SEPA.

Taj sistem podrazumeva da se platni transferi unutar Evropske unije obavljaju bez troškova provizija. Uključivanje u taj sistem ponuđen je zemljama regiona u Planu rasta za Zapadni Balkan koji je pripremila EU.

Uz novac koji je opredelila EU u tom planu, inicijativu za uključivanje u jedinstveni platni sistem EU svi lideri sa Zapadnog Balkana vide kao najpozitivniju stvar, kažu upućeni.

Ministarka za evropske intregracije Tanja Miščević, koja je najavila da će do kraja godine biti podneta kandidatura za uključivanje u jedinstveni platni sistem EU, rekla je da to znači da se naredne godine počinje sa pripremom sistema.

"Nadam se vrlo brzo iza toga da banke, koje posluju u Srbiji, postaju spremne da na isti način kao bilo koja banka koja funkcioniše u EU, transferišu sredstva", kaže Miščević.

Postavlja se pitanje koje će koristi građani i privreda imati od tog sistema.

Šta je SEPA?

Istraživač u Centru za evropske politike Đorđe Dimitrov kaže za Euronews Srbija da je kao kreditni transfer SEPA prvi put predstavljena 2008. godine, od 2014. se u potpunosti implementira u Evrozoni, a od 2016. i u državama koje ne koriste evro.

"Ona ima ukupno 36 članica, tu spadaju i Vatikan, San Marino, Norveška, Švajcarska, Island i Monako. To je ogroman prostor gde mi dobijamo pristup jednostavnijem i jeftinijem plaćanju", rekao je Dimitrov.

On je objasnio da SEPA podrazumeva da se sva plaćanja, odnosno platni transferi unutar Evropske unije obavljaju bez provizije.

"Taj sistem u znatnoj meri smanjuje troškove koje imaju i potrošači, a i sama privreda. I naravno da je ta inicijativa kao takva postala veoma primamljiva i za Zapadni Balkan", rekao je on.

Dimitrov navodi da bi uključivanje Srbije u taj sistem značio mnogo za privredu, jer će se na taj način znatno smanjiti troškovi malih i srednjih preduzeća.

Sistem je, dodaje, značajan i za građane, a konkretne koristi ilustrovao je primerom.

"Konkretno, ukoliko želim da uplatim bilo kom mom prijatelju ili bilo kome u zemlji koja je članica EU, to prosto mogu da uradim preko m-banking aplikacije na telefonu i neću imati nikakve troškove provizije. Biće potpuno isto kao da prebacujem novac u zemlji", rekao je Dimitrov.

Finanijski konsultant Vladimir Vasić kaže da jedinstveni platni sistem Evropske unije omogućava da se obaveze izvršavaju u milisekundama, ali nominanovano u evrima.

"Na taj način zapravo smanjujete troškove konverzije iz jedne u drugu valutu. To je jedan korak u jedinstvenom sistemu plaćanja koji omogućava samo benefite ako ste u njemu, upravo kao i za građane Evropske unije. To je jedan od koraka približivanja Srbije EU s obzirom na to nam je EU najveći spoljnotrgovinski partner", rekao je Vasić. 

 

Izvor: 021.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti