Španija će uložiti 12 milijardi EUR u industriju mikročipova

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Španska vlada je odobrila plan o ulaganju 12,25 mlrd EUR (13,12 mlrd USD) u industriju poluprovodnika i mikročipova do 2027. godine, saopštila je ministarka ekonomije Nadia Kalvino.

Navedena sredstva uključuju 9,3 mlrd EUR za finansiranje izgradnje pogona, dodala je Kalvino.

Program, koji se uglavnom oslanja na sredstva Evropske unije za oporavak od pandemije, usmeren je na digitalnu ekonomiju i vođen skokom potražnje koja je izazvana nestašicom čipova. Premijer Pedro Sančez je prošlog meseca, najavljujući ovaj program, rekao da je inicijalno utvrđena suma od 11 mlrd EUR.

- Cilj je da se sveobuhvatno razviju projektni i proizvodni kapaciteti španske industrije mikroelektronike i poluprovodnika, koji će pokriti ceo lanac vrednosti od dizajna do proizvodnje čipova - rekla je ministarka Kalvino na konferenciji za novinare posle nedeljnog sastanka Vlade.

Prema njenim rečima, nedostatak podrške, posvećenosti, vizije, pa i koherentne strategije neki su od razloga zašto industrija čipova ne postoji u Španiji do sada.

- Želimo da Španija igra relevantnu ulogu u ovoj tehnološkoj oblasti, ulogu koju zaslužuje, a evropski fondovi pružaju izuzetnu priliku za to - rekla je Kalvino.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti