Slobodne zone otvorene za investicije iz Meksika

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Predstavnici klastera Meksika i Srbije razgovarali su u Privrednoj komori Srbije o mogućnostima saradnje i realizacije zajedničkih projekata, a predstavljen je potencijal za ulaganje meksičkih investitora u slobodne zone u Srbiji.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić navela je da je u planu formiranje radne grupe koja će imati zadatak da nađe mogućnosti za unapređenje saradnje Srbije i Meksika, a veruje da će tome doprineti i sastanak u Komori.

„Danas je akcenat stavljen na automobilske klastere, ali svakako smo se okupili da predstavimo potencijal koji ima Srbija i da saslušamo šta je ono što Meksiko može da ponudi kako bi se saradnja unapredila“, kaže Simanić.

Marko Antonio Garsia Blanko, ambasador Meksika u Srbiji, rekao je da su politički odnosi Srbije i Meksika tradicionalno odlični, ali da je trgovinska razmena skromna i da treba iskoristiti potencijal za unapređenje ekonomske saradnje.

Ambasador je naveo da je kompanija VIP u Srbiji u suštini meksička investicija jer je Telekom Austrija evropska podružnica meksičke telekomunikacione kompanije Amerika Movil.

Prema rečima ambasadora 14. najveće zemlje na svetu, u kojoj živi 130 miliona stanovnika, Meksiko je 11. najveća svetska ekonomija. Prema projekcijama, 2030. godine Meksiko će biti deveta najveća ekonomija sveta, a 2050. godine sedma. Nivo stranih direktnih investicija u Meksiko od 2012. do danas iznosi 181 milijardu dolara.

Država je osmi najveći globalni proizvođač nafte, sa skoro dva miliona barela dnevno.

Blanko je takođe istakao da je Meksiko 13. najveći svetski izvoznik, da je treći trgovinski partner SAD, 10. proizvođač hrane u svetu koji dominira u izvozu goveđeg mesa, i šesti najveći izvoznik video igrica, softvera i digitalnih sadržaja.

Godišnje izveze milion automobila, a kako je naveo, gotovo da nema aviona u svetu u koji nije ugrađena bar jedna komponenta proizvedena u Meksiku.

Naglasivši da je Meksiko šesta najposećenija zemlja u svetu, ambasador je precizirao da je prošle godine tu državu posetilo 39,3 miliona stranih turista, ili za 12 odsto više u odnosu na 2016, i za čak 68 odsto više nego 2012. godine.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, na sastanku u PKS, predstavila je potencijal za ulaganje u jugoistočnu Srbiju, napominjući da je u poslednjih pet godina u Nišu, Doljevcu i Aleksincu otvoren veliki broj fabrika, pretežno u oblasti autoindustrije.

„Možda bi meksički investitori mogli da razmisle da otvore pogon u Nišavskom upravnom okrugu“, rekla je Sotirovski, koja je, između ostalog, predstavila i potencijal u oblasti poljoprivrede u tom upravnom okrugu, jednom od najvećih u Srbiji.

Generalni direktor Auto klastera Nuevo, Leon Manuel Montoja, ocenio je da su inicijative koje pokreću klasteri dobar način da se izgrade mostovi među srpskim i meksičkim kompanijama, a Danka Milojković, direktorka Kuće klastera Niš, koji u svojoj mreži ima više od 80 klastera iz različitih oblasti, rekla je da je cilj sastanka da se razmene kontakti i privuku velike investicije u Srbiju koje omogućavaju i razvoj malih i srednjih preduzeća. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti