Severna Makedonija raspisala konkurs za dodelu 5G frekvencija

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Agencija za elektronske komunikacije (AEC) Severne Makedonije raspisala je javni konkurs za dodelu frekvencija za petu generaciju (5G) mobilnih mreža.

Rok za dostavu ponuda je 35 dana, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 5. januar. Odluka o odabiru ponuđača biće doneta u roku od sedam dana od dana javnog otvaranja ponuda.

Ponuđači su u obavezi da daju pisanu izjavu da će početi da koriste radio-frekvencije u roku od devet meseci od dana pravosnažnosti odobrenja.

Odobrenja za korišćenje mobilnih radio frekvencija (AEK, A1, A2, A3, B1, B2 i B3) izdaju se na period od 15 godina. Odobrenja za upotrebu fiksnih frekvencija (B41, B44, B45 i B46) izdaju se na period od šest godina.

Odobrenja važe od dana izdavanja odobrenja i sa pravom produženja u skladu sa makedonskim Zakonom o elektronskim komunikacijama.

Prvu probnu 5G baznu stanicu u Srbiji pustila je kompanija Telenor i ona se nalazi u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Ipak, među stručnjacima vlada i mišljenje da se sa uvođenjem 5G u Srbiji kasni.

 

Izvor: Nova Ekonomija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti