SERIJALIZACIJA I AGREGACIJA U INDUSTRIJI – ZAŠTITA ROBNE MARKE I SPREČAVANJE FALSIFIKOVANJA PROIZVODA

Komentari: 0

Globalna trgovina iziskuje bolji uvid u kretanje proizvoda tokom celog životnog ciklusa, u svim njegovim fazama, počevši od proizvodnje pa sve do isporuke krajnjem potrošaču. Takođe, veliki broj kompanija iz različitih industrija suočava se sa problemom falsifikovanja proizvoda.

Zbog toga su rešenja za serijalizaciju, agregaciju i praćenje robe (Track&Trace) postala važna i za industriju robe široke potrošnje.

Serijalizacija podrazumeva dodeljivanje i označavanje jedinstvenog identifikacionog koda na svakom pojedinačnom pakovanju (jedinici proizvoda).

Sledljivost (Track and Trace) podrazumeva mogućnost praćenja trenutnih i prethodnih lokacija serijalizovanih jedinica proizvoda, kao i razumevanje ko je sve došao u kontakt sa proizvodom duž lanca snabdevanja (istorijat jedinice).

Agregacija je postupak kreiranja veze "roditelj-dete“ između kodova upotrebljenih u hijerarhiji pakovanja (npr. paket u među-pakovanje, među-pakovanje u kutiju, kutija na paletu). Na ovaj način kod sa palete može se iskoristiti za praćenje svih kodova za pojedinačne proizvode koji se šalju na toj paleti.

U toku je implementacija različitih sistema za serijalizaciju koji su propisani lokalnim zakonima o bezbednosti lanca snabdevanja.

Kompanija Trim d.o.o. može ponuditi inovativna rešenja koja mogu funkcionisati samostalno ili se mogu integrisati sa već postojećom opremom i sistemima.

Ovo se obezbeđuje kroz namenske module i rešenja prilagođena zahtevima proizvodnje za razmenu podataka sa eksternim sistemima i direktno upravljanje i izveštavanje o konkretnim događajima u okviru serijalizacije.

Moduli se mogu dodavati kako se propisi budu razvijali, poslovne potrebe menjale ili ukoliko se otpočinje saradnja sa novim trgovinskim partnerima.

Modul za linijsku serijalizaciju

Ovaj modul je namenski sistem automatizacije koji se povezuje sa uređajima na liniji, kao što su štampači, kamere i ostali uređaji koji su deo procesa serijalizacije. Korisnici mogu da konfigurišu osnovne metapodatke i pravila obeležavanja u vezi sa svojim proizvodom.

Kada se završi proizvodnja određene serije proizvoda, putem ovog modula se podaci o kodovima sa linije mogu poslati u centralizovanu bazu za upravljanje kodovima. Svi odštampani kodovi se prijavljuju kao naručeni, validirani ili poništeni.

Jedinstveni serijski broj, koji se dobija iz baze kodova, kombinuje se sa podacima koji su ili unapred konfigurisani (kod proizvoda) za taj proizvod ili uneti na početku serije (datum isteka, LOT, broj serije), kako bi se kreirao kompletan DataMatrix kod proizvoda.

Agregacijski modul

Agregacijski modul služi za više nivoe grupisanja serijalizovanih kodova (proizvoda) na nivou zbirnih pakovanja, transportnih kutija i paleta i može se naknadno dodati na postojeći modul za serijalizaciju.

Modul se može konfigurisati kako za rad na automatizovanim linijama, tako i u proizvodnji gde je prisutno ručno pakovanje proizvoda.

Agregacija još uvek nije obavezna u mnogim sistemima serijalizacije u svetu, ali se preporučuje, jer pruža dodatnu sigurnost u radu, podiže efikasnost i često je zahtevaju veliki trgovinski lanci.

• Serijalizacija komercijalnih pakovanja

Svakoj jedinici proizvoda se dodeljuje jedinstveni kod, identifikator proizvoda.

• Agregacija transportnih kutija

Jedinični proizvodi su upakovani u kutije. Svaka jedinica proizvoda koja se nalazi u kutiji povezana je sa konkretnom transportnom kutijom dodeljenim jedinstvenim kodom.

• Agregacija palete

Transportne kutije su spakovane na palete. Svaka transportna kutija koja se nalazi na paleti povezana je sa konkretnom paletom dodeljenim jedinstvenim kodom.

Rešenja za serijalizaciju sa opcijama za svaki nivo pakovanja podrazumevaju različite tipove štampača i tehnologije obeležavanja počev od termalnih, preko inkjet štampača i industrijskih lasera, pa sve do sistema za štampanje i lepljenje nalepnica.

Ovi uređaji predstavljaju zlatni standard za primenu jedinstvenih ID oznaka u aplikacijama za obezbeđivanje sledljivosti proizvoda.

Trim d.o.o.
Ribarska 83
35000 Jagodina
tel/fax: 035/8220-409,
035/245-409
e-mail: office@trim.rs
web: www.trim.rs



 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti