Sastanak ministra zaštite životne sredine i šefa delegacije Evropske unije u Srbiji

Komentari: 0

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan susreo se sa NJ.E. Semom Fabricijem, šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Ministar je ocenio da je dosadašnja saradnja Republike Srbije i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji bila dobra, ali da uvek postoji prostor za dodatno unapređenje odnosa.

„Nama sada predstoji detaljna analiza stanja zaštite životne sredine u Republici Srbiji i analiza realizacije projekata, nakon čega ćemo moći da odgovorno pripremimo pregovaračku poziciju za Poglavlje 27“, pojasnio je ministar Trivan.

Ministar je kao prioritetne oblasti izdvojio prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje komunalnim otpadom, remedijaciju zemljišta i borbu protiv klimatskih promena, za šta je kao najbolji, najjeftiniji i najkvalitetniji metod naveo pošumljavanje.

„Puno ćemo truda uložiti u zaštitu prirode i ublažavanje klimatskih promena, a metod koji ćemo koristiti jeste pošumljavanje“, istakao je Trivan. Ministar je podvukao da će u narednom periodu veća pažnja biti posvećena i saradnji sa nevladinim sektorom, kao i podizanju svesti građana o svim pitanjima zaštite životne sredine.

NJ.E. Sem Fabrici se saglasio da zaštita životne sredine predstavlja životno pitanje i da u tom pogledu Republika Srbija, kao partner Evropske unije, svakako može da očekuje svu moguću pomoć u cilju poboljšanja aktuelne situacije i postizanja boljitka za sve građane.

„Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji će vam pružiti punu podršku u podizanju kapaciteta Ministarstva i promociji ciljeva zaštite životne sredine“, naglasio je ambasador Fabrici.

Sagovornici su se složili da je u narednom periodu veoma bitno jačati kapacitete lokalnih samouprava u svim pogledima, a pogotovo u sferi izrade i finansiranja projekata u oblasti zaštite životne sredine, kao i da će u tom pogledu lokalne samouprave imati potrebnu pomoć. Ministar Trivan je posebno naglasio da sve jedinice lokalne samouprave moraju planirati sredstva za zaštitu životne sredine u svojim budžetima za sledeću godinu.

 

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti