Samoupravljivi automobili

Komentari: 0

Primetili smo da se poslednjih godina pojavljuje sve više inovativnih servisa koji nude usluge prevoza putnika. Oni jako podsećaju na Taxi službe, ali je bitna razlika ta što je okosnica ove vrste poslovanja zasnovna na Internet aplikacijama koje spajaju pružaoce usluge (vozači sa svojim automobilima voljnim da prevezu putnike sa tačke A na tačku B) i onih kojima je takva usluga potrebna.

Pri tom je olakšano plaćanje (bez gotovine), unapređena je optimizacija rute i planiranje resursa (unapred se zna odakle se kreće i gde je odredište), može se lako birati tip potrebnog vozila i mnogo drugog.

Na kraju krajeva, sami klijenti imaju veći izbor i mogu lako ocenjivati svaku pruženu uslugu što čini dalju prirodnu selekciju mnogo preciznijom, bržom i učinkovitijom. Svetski igrači na ovom polju su Lyft i Uber, dok lokalno prepoznajemo Car-Go i Cammeo.

Po svemu sudeći, ovaj sudar arhaičnog i modernog se neće do kraja ni rasplesti a na vidiku je već i još drastičniji pristup koji će jednostavno u potpunosti deplasirati trenutna trvenja i vrlo brzo zagospodariti našim životima.

U pitanju je rešenje, naravno zasnovano na inovativnim tehničko-tehnološkim sistemima, koje će omogućiti da vozila budu potpuno autonomna u saobraćaju, bez potrebe da ih iko nadgleda ili im asistira.

To će direktno uticati na sve koji sada na klasičan način vrše prevoz putnika ili robe, a među prvima na udaru će svakako biti sve taks-olike usluge.

Jedan od lidera u ovoj tehnologiji je firma Tesla, čuvena i po svojim električnim automobilima, koja je pre nekoliko meseci predstavila nivo napretka koji su na ovom polju postigli u protekle dve godine, sa očekivanjem da u naredne dve imaju na drumu prve testne primerke potpuno autonomnih vozila.

Pogledajte emisiju posvećenu ovoj tematici na kanalu Elektro Balkan

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti