Samo dve domaće kompanije nalaze se među pet najuspešnijih po poslovanju u Srbiji

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Samo dve domaće kompanije nalaze se među pet najuspešnijih po poslovanju u Srbiji, a to su EPS i Telekom Srbija, dok je NIS sa vodećeg mesta po poslovanju dospeo na šesto mesto najvećih gubitaša.

Lista pet najprofitabilnijih kompanija u 2020. godini znatno se razlikuje od one iz 2019. godine. Među najprofitabilnijima su prošle godine ostale samo dve kompanije - Tigar Tajers i Telenor. Sa liste je ispala Naftna industrija Srbije (NIS) koja je u 2019. bila vodeća po dobiti, dok je na prvu poziciju dospela Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je godinu dana ranije bila tek na 13. mestu prema ostvarenoj neto dobiti, navodi se u ediciji BIZNIS TOP.

Najveći proizvođač struje u Srbiji je u 2020. bio vodeći i prema ostvarenim poslovnim prihodima, po vrednosti imovine i kapitala, ali je kumulirao i najveći ukupan gubitak od 192,7 milijardi dinara ili pet odsto ukupnog gubitka na nivou cele privrede.

Na drugom mestu je Tigar Tajers, koji je napredovao na listi najprofitabilnijih sa četvrte pozicije u 2019. godini. Proizvođač guma iz Pirota je, uprkos prošlogodišnjim obustavama proizvodnje zbog antiepidemijskih mera, uvećao godišnju dobit za 2,1 odsto, na 9,2 milijardi dinara. Telenor je, kao i 2019. godine, u 2020. bio na trećem mestu najprofitabilnijih, uprkos tome što mu je godišnja dobit od 8,4 milijardi dinara bila manja za petinu.

Prošle godine je na četvrto mesto dospela kompanija Ziđin koper, koja je u 2019. imala najveći pad dobitka i bila je tek na 18. poziciji među najprofitabilnijima. Kineska kompanija je u 2020. uvećala dobit za 2,6 puta, na 8,4 milijardi dinara zahvaljujući rastu rudarske proizvodnje, što je uticalo i na uvećanje poslovnih prihoda.

Petoplasirana po ostvarenoj dobiti u 2020. godini je Koka-kola HBC Srbija, koja je na listi najprofitabilnijih u 2019. bila na 14. mestu. Kompanija je prošle godine uvećala dobit za 55,6 odsto, na 5,7 milijardi dinara. Ovakav rast je ostvaren pre svega zahvaljujući većem dobitku iz finansiranja, dok su prihodi od prodaje pića bili manji za petinu u poređenju sa 2019. godinom.

 

Izvor: 021.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti